Hlavní obsah

Australský cyklista Morton vytvořil nový rekord v 'Everestingu'

Boulder

Australský cyklista Lachlan Morton pokořil výzvu v podobě "Everestigu" v novém rekordu. Jezdec stáje EF Pro Cycling zvládl v americkém Coloradu nastoupat 8848 výškových metrů za 7:32:54 hodiny a překonal čas mladého Američana Keegana Swensona z poloviny května.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Biker Jaroslav Kulhavý při Everestingu, ilustrační foto.

Článek

Morton, jenž trénuje v Boulderu, si pro pokus o zdolání trasy odpovídající nadmořské výšce Mount Everestu vybral kratší stoupání v Rist Canyonu u Fort Collins. Po startu v nadmořské výšce 2200 metrů ho čekala 1,9 kilometru dlouhá trať s průměrným sklonem 11 procent, kterou během rekordního pokusu absolvoval dvaačtyřicetkrát.

"Lachlan Morton právě zvýšil laťku Everestingu. A dokázal to ve vysoké nadmořské výšce, jak to má být," gratuloval Mortonovi jeho předchůdce Swenson na instagramu.

Podle dat ze záznamu jízdy, podle nichž se platnost sobotního pokusu ověřovala, najel Morton 169 kilometrů průměrnou rychlostí 22,4 kilometru v hodině. Při sjezdu dosáhl maxima 121,3 km/h a během pokusu spálil 6891 kalorií.

O Everesting se Morton pokusil v reálu jako druhý jezdec ze stáje WorldTour poté, co závodní program přerušila pandemie koronaviru. Další se do výzvy zapojili prostřednictvím digitálních platforem na domácích simulátorech. Emmanuel Buchmann z týmu Bora-hansgrohe zvládl Everesting za 7:28, jako rekord ale jeho výkon uznán nebyl. Čtvrtý muž loňské Tour de France totiž nejel celou dobu po stejné trase, čímž nedodržel pravidla výzvy.

S výzvou se v květnu popasoval i český biker Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz z Londýna třináctkrát za sebou vyjel na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu.

Reklama