Hlavní obsah

Krkonoše uvidí bitvu hvězd, kterou Krakonošovi mohou všichni závidět

Praha

Půjde o náramnou podívanou! Pátý muž z Tour de France Roman Kreuziger ze stáje NTT Pro Cycling, Petr Vakoč z formace Alpecin Fenix, Josef Černý z týmu CCC, úřadující český šampion František Sistr s kompletní sestavou Elkov Kasper a mnoho dalších skvělých silničních cyklistů bude na startu sobotního Krakonošova cyklomaratonu v Trutnově.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger v dresu týmu NTT Pro Cycling na Tour de la Provence.

Článek

Nejde o žádný nevydařený žert. Sedmý ročník závodu v Krkonoších, známého hlavně mezi hobby cyklisty, představuje po pandemii koronaviru lákadlo pro většinu tuzemské elity.

„Samozřejmě si uvědomuji, že kdyby sezona probíhala normálně, tak bychom taková jména na startu neviděli. Jsem rád, že elitní závodníci projevili zájem o náš závod. Několik špičkových cyklistů u nás startovalo už v minulosti. Jsem pochopitelně zvědavý, co na Krakonošův cyklomaraton eliťáci řeknou," vyhlíží sobotní bitvu Jan Slavíček, který je ředitelem závodu, verdikt tuzemské cyklistické špičky.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger v dresu týmu NTT Pro Cycling na Tour de la Provence.

Bývalý trenér národního výběru bikerů se velmi pravděpodobně bude moci pochlubit sešlostí, která překoná i mistrovství republiky plánované na podzimní část sezony. Však také poprvé v sedmileté historii závodu musel vyhlásit kategorii Elite.

„Naší prioritou jsou hobby cyklisté. Většina ze startujících nepřijede kvůli vítězství, ale kvůli účasti. Smyslem pro ně je popasovat se s tratí v krásném prostředí Krkonoš. Přijedou se poměřit sami se sebou. A jako extra zážitek mají účast v závodě po boku Romana Kreuzigera či Petra Vakoče. Je přece fajn být v balíku s pátým mužem z Tour de France," přemítá Slavíček.

Na start mohl pustit jen pět set cyklistů. A přestože v době příprav země úpěla pod tíhou omezení v důsledku pandemie, ředitel Slavíček o odložení závodu na podzimní termín neuvažoval ani chvíli.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger v dresu týmu NTT Pro Cycling na Tour de la Provence.

„Chtěli jsme jet i v případě ještě menšího počtu startujících. Nevěřím, že se opatření tolik uvolní. Nyní mají alespoň všichni radost, že někde mohou startovat. A jako bonus vnímáme právě účast profesionálů," vypravuje Slavíček před závodem, který odstartuje v Trutnově v deset hodin dopoledne.

Na dlouhé trati cyklisté absolvují 134 kilometrů a 2270 výškových metrů, v rámci krátké trasy čeká závodníky 87 kilometrů a 1100 výškových metrů. „Tuším, že pro elitu bude závod spíše jakýmsi měřeným tréninkem. Ale jede se v atraktivních lokalitách Krkonošského nárdního parku, není to zase úplná rovinka," přemítá ředitel Krakonošova cyklomaratonu.

Reklama

Související témata: