Hlavní obsah

Meňšov si před poslední etapou Gira mírně pojistil náskok

Předposlední etapu Giro d'Italia vyhrál belgický cyklista Philippe Gilbert. První dílčí triumf na některé z velkých Tour vybojoval šestadvacetiletý jezdec díky nástupu zhruba jeden a půl kilometru před cílem. Za ním projeli cílem 203 kilometrů dlouhé trasy Francouz Thomas Voeckler a Ital Stefano Garzelli.

Článek

Vedení v závodu si před nedělní závěrečnou časovkou mírně upevnil Rus Denis Meňšov, jenž má na druhého Itala Danila di Luku náskok 20 sekund. Ke svému dosavadnímu vedení přidal Meňšov dvě sekundy díky sprinterské bonifikaci v průběhu dvacáté etapy.

Svůj náskok bude hájit v římské časovce na 14,4 kilometru, v níž je proti Di Lukovi favoritem. Předchozí časovku v rámci dvanácté etapy Meňšov vyhrál a svému rivalovi nadělil téměř dvě minuty.

Di Luca už si proto velké naděje nedává. "Můžu mu jen říct: 'Dobrá práce'. Byl nejlepší v té časovce a jedním z nejlepších v kopcích. Zaslouží si vyhrát Giro," prohlásil předloňský vítěz slavného závodu.

"V časovce se může stát cokoli. Ten rozdíl není velký, ale Meňšov ukázal, že je silný. Budu druhý a nijak mi to nevadí. Bylo to pro mě skvělé Giro. Nemám žádné výčitky, protože jsem se snažil útočit," uvedl Di Luca, jenž přišel o růžový trikot vedoucího jezdce právě v dlouhé časovce.

Průběžně třetí Franco Pellizotti z Itálie zaostává už o minutu a 43 sekund.

Meňšov se chystá oslavit po dvou triumfech na Vueltě další velký úspěch své kariéry. "Neměl jsem žádné výkyvy, žádné slabé dny, a to byla moje největší zbraň," uvedl jednatřicetiletý Rus.

Giro d'Italia - 20. etapa (203 km):
1. Gilbert (Belg.) 4:30:07, 2. Voeckler (Fr.) -2, 3. Garzelli (It.), 4. Davis (Austr.), 5. Hinault (Fr.), 6. Pellizotti (It.), 7. Boasson Hagen (Nor.), 8. Visconti (It.), 9. Gerrans (Austr.), 10. Pauwels (Belg.) všichni -7.
Průběžné pořadí:
1. Meňšov (Rus.) 85:44:05, 2. Di Luca (It.) -20, 3. Pellizotti -1:43, 4. Sastre (Šp.) -2:44, 5. Basso (It.) -3:37, 6. Leipheimer (USA) -4:59, 7. Garzelli -8:44, 8. Rogers (Austr.) -9:36, 9. Valjavec (Slovin.) -10:46, 10. Bruseghin (It.) -11:36

Reklama