Hlavní obsah

Horor byl jen otázkou času, může za to i koronavirus! míní slavný cyklista

Katovice

Bláznivý a pekelně rychlý dojezd z kopce, bezohlednost soupeře a také koronavirus. Tak bývalý úspěšný cyklista Cezary Zamana v souhrnu vidí příčiny děsivého pádu, který přinesl závěr středeční první etapy cyklistického závodu Kolem Polska v Katovicích.

Foto: Tomasz Markowski, ČTK/AP

Kritický moment těsně před cílem. Nizozemec Dylan Groenewegen (ve žlutém) a jeho padající krajan Fabio Jakobsen.

Článek
Fotogalerie

Cíl z mírného kopce, kde cyklisté zrychlují až na 80 km/h, budil mnoho let kontroverze. Do včera však nedošlo k závažným nehodám.

„Taková havárie ale byla jen otázkou času. Situace je přece jiná při rychlostech 50 km/h (při běžném dojezdu) a jiná při osmdesátce. Po celá léta je navíc v Katovicích velmi rychlý a nebezpečný povrch," říká Zamana pro Przeglad Sportowy v reakci na hororovou scénu. „Nevím, jestli stojí za to jít tímto směrem dále," klade řečnickou otázku.

Bývalý polský cyklista také poznamenává, že situace při letošním závodu Kolem Polska je jedinečná a souvisí s pandemií koronaviru. Nažhavení cyklistů do boje je při restartu po dlouhé pauze mimořádné.

„Každý je teď maximálně zaměřen na výsledek, mnoho cyklistů nemá podepsané nové smlouvy a náš sport po pandemii zchudnul. Existuje tedy velký tlak, každý je naštvaný, když ztratí. I to přispělo k tomu, že došlo k takové havárii," přemítá Zamana. K hromadné kolizi a tělům zraněných závodníků válejících se v cílové rovině dodává: „Rozsah je úžasný, vždyť prvních pět nebo šest cyklistů přes cílovou čáru přeletělo."

Trasa byla schválena cyklistickou unií (UCI). „Chtěl bych jen připomenout, že UCI také schválila trasu v Rio de Janeiru na olympijských hrách, kde cyklisté taky padali. Byl tam vysoký nebezpečný obrubník," kritizuje dnes dvaapadesátiletý bývalý cyklista vrcholný cyklistický orgán za benevolenci.

Kolizi způsobil Dylan Groenewegen. Nizozemec uzavřel u bariéry nekompromisně cestu krajanovi Fabiu Jakobsenovi. „Pracoval i loktem. V tomto případě byly překročeny všechny hranice. Být jím, neukázal bych se letos už na žádném závodě," říká Zamana, kdysi též vyhlášený sprinter jako dva hlavní aktéři nehody, z nichž Fabio Jakobsen dopadl mnohem hůře. Musel být oživován. Paradoxně přibližně ve stejný čas se na závodě Milán-Turín do pádu namočil další člen stáje Deceuninck-Quick-Step Yves Lampaert. Ale jeho zlomená klíční kost je proti Jakobsenovu karambolu cyklistickou banalitou...

„Okamžitě jsem si to spojil s nehodou na Tour de France, když jsem bojoval s Olafem Ludwigem, Laurentem Jalabertem a Wilfriedem Nelissenem. Ten se nikdy pořádně nevrátil k závodění. Tehdy se dvěma dětmi a ve svých pětadvaceti řekl, že už nikdy nebude sprinterem. V této cyklistické specializaci prostě nemůžete mít absolutně žádné zábrany. A po takovýchto sprintech... Kdyby se Jakobsen uzdravil a začal znovu jezdit na kole, nechci uvěřit, že jednoho dne bude schopen vyhrát finiš," uzavírá Zamana.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vítězem tradičního závodu Milán-Turín se stal Francouz Arnaud Démare.Video: sntv

Reklama

Související témata: