Hlavní obsah

Belgický talent Evenepoel triumfoval týden po Burgosu i v Polsku

Krakov

Dvacetiletý belgický cyklista Remco Evenepoel vyhrál s bezmála dvouminutovou převahou závod WorldTour Kolem Polska. O triumfu rozhodl v sobotní královské etapě po padesátikilometrovém samostatném úniku. Poslední díl závodu ze Zakopaného do Krakova ovládl v hromadném spurtu jeho italský spolujezdec z týmu Deceuninck-Quick Step Davide Ballerini.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Bývalý juniorský mistr světa a Evropy Evenepoel vyhrál v minulém týdnu závod Kolem Burgosu a před koronavirovou pauzou zvítězil v dalších etapových kláních Kolem San Juanu a Algarve. V Polsku za ním druhý Dán Jakob Fuglsang zaostal o minutu a 52 sekund, třetí místo obsadil britský jezdec Simon Yates.

Závod poznamenala středeční těžká nehoda dalšího cyklisty stáje Deceuninck-Quick Step Fabia Jakobsena. Třiadvacetiletého nizozemského jezdce v závěru úvodní etapy těsně před cílovou čárou natlačil krajan Dylan Groenewegen v souboji o prvenství na zábradlí. Jakobsen ho přeletěl a po srážce s fotografem zůstal ležet v tratolišti krve.

Úřadující mistr Nizozemska musel být na místě oživován a po intubaci byl v bezvědomí převezen vrtulníkem do nemocnice, kde se podrobil pětihodinové operaci hlavy a obličeje. V pátek ho lékaři probudili z umělého spánku.

Cyklistický etapový závod Kolem Polska (WorldTour) - 5. etapa (188 km):
1. Ballerini (It./Deceuninck-Quick Step) 4:31:22
2. Ackermann (Něm./Bora-hansgrohe)
3. Dainese (It./Sunweb)
4. Gibbons (JAR/NTT)
5. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates)
6. Barbier (Fr./Israel Start-Up Nation) všichni stejný čas
Konečné pořadí:
1. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) 21:29:50
2. Fuglsang (Dán./Astana) -1:52
3. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -2:28
4. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -2:32
5. Ulissi (It./SAE Team Emirates) -3:09
6. Malecki (Pol./CCC) -3:12

Reklama

Související témata: