Hlavní obsah

Štybar byl v závodu SP v Plzni třetí, vyhrál Albert

PLZEŇ

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar obsadil třetí místo v závodu Světového poháru v Plzni. Pro suverénní vítězství si dnes dojel belgický mistr světa Niels Albert před svým krajanem Svenem Nijsem, jenž Štybara předstihl těsně před cílem.

Článek

Dvaadvacetiletý Albert v úvodu sezony potvrdil skvělou formu a po vítězství v prvním závodě SP v italském Trevisu jasně vede průběžné pořadí seriálu. I Štybar si udržel skvělou bilanci. Před dvěma týdny v Trevisu byl druhý a stejná pozice mu patří ve Světovém poháru.

"Samozřejmě jsem myslel výše, ale Albert byl dnes opět vynikající, nepřekonatelný. Trošku zklamaný jsem, protože když nevyhrajete, tak to vždy může být lepší. Věděl jsem, že jedu pro české fanoušky, proto jsem musel zapomenout na Alberta a jet tak, abych byl na bedně. Atmosféra byla skvělá a již se těším na mistrovství světa v Táboře," řekl novinářům Štybar.

Dobře si na domácí půdě vedli i další čeští cyklokrosaři. Do elitní desítky se prosadil také Radomír Šimůnek, který obsadil sedmé místo, i když startoval ze zadních řad. "Dojetí těch nejlepších stojí vždy plno sil, ale za podpory fanoušků jsem se dostal dost dopředu a myslím, že sedmé místo není špatné," řekl Šimůnek. Čtrnáctý skončil Petr Dlask a osmnáctý byl Martin Zlámalík.

Albertovi start vůbec nevyšel a Nijs, který nedokončil závod v Trevisu, startoval dokonce až z šesté řady. Peloton přivedl do terénu na vedoucí pozici Bína, ale poté zaútočil Štybar, který chtěl využít toho, že dva největší soupeři byli dost vzadu.

Cílem prvního kola projel s náskokem deseti vteřin před skupinou, v níž byl i Bína a rychle se k ní blížil Šimůnek, který startoval rovněž ze zadních pozic. Štybar postupně navýšil svůj náskok až na 15 sekund, ale v třetím kole ho začala dvojice Albert, Nijs stahovat. Krátce po nájezdu do čtvrtého okruhu českého lídra dostihli a vedoucí skupinka se navíc záhy rozšířila i o další Belgičany Vantornouta, Pauwelse a Francouze Moureye.

Ještě před polovinou závodu ale nastoupil Albert a soupeři s ním nedokázali udržet krok. Za ním jezdilo se stále větším odstupem trio Štybar, Nijs a Pauwels. Cílem devátého kola už Albert projel s náskokem 34 sekund a bylo jasné, že si jede pro šesté prvenství v sezoně.

Duo Belgičanů a Štybar si zase pohlídali, aby je nedojel Mourey, který má velmi dobrý spurt, a tak se o stupních vítězů rozhodovalo mezi touto trojicí. Těsně před nájezdem do cílové rovinky se před Štybara dostal Nijs a na asfaltu si již druhé místo pohlídal. Štybar dojel do cíle třetí.

Závod SP v cyklokrosu v Plzni:
1. Albert 1:05:13, 2. Nijs (oba Belg.) -19, 3. Štybar (ČR) -21, 4. Pauwels (Belg.) -24, 5. Mourey (Fr.) -38, 6. Vantornout (Belg.) -56, 7. Šimůnek (ČR) -1:03, 8. Heule (Švýc.) -1:06, 9. Franzoi (It.) -1:10, 10. De Knegt (Niz.) -1:17, ...14. Dlask -2:03, 18. Zlámalík -3:03, 24. Bína -3:27, 26. O. Bambula -3:38, 29. Ausbuher -3:52, 38. Mlynář (všichni ČR) -6:10.
Pořadí SP po dvou závodech:
1. Albert 160 bodů, 2. Štybar 135, 3. Vantornout 115, 4. Mourey 110, 5. Pauwels 96, 6. De Knegt 90, ...8. Bína 87, 9. Dlask 83, 13. Ausbuher 72, 14. Zlámalík 72, 21. O. Bambula 54, 24. Šimůnek 48, 48. L. Klouček (ČR) 17, 52. Mlynář 13.

Reklama

Související témata: