Hlavní obsah

Roglič ovládl na Dauphiné horskou etapu. Peloton drsně zasáhly kroupy

Col de Porte

Slovinský cyklista Primož Roglič potvrdil aktuální skvělou formu výhrou v horské druhé etapě závodu Critérium du Dauphiné. Loňský vítěz Vuelty bez větších problémů setřásl v závěrečném stoupání své rivaly a vyslal jim působivý vzkaz před Tour de France, jež startuje za dva týdny.

Slovinský cyklista Primož Roglič vyhrál druhou etapu závodu Critérium du DauphinéVideo: sntv

 
Článek

Roglič se odpoutal od skupiny favoritů zhruba půl kilometru před cílem ve stoupání nejvyšší kategorie na Col De Porte a strojovým tempem si po 135 km dojel pro výhru. Člen týmu Jumbo-Visma si tak připsal další úspěch po minulém týdnu, kdy vyhrál dvě etapy i celkové hodnocení jiného závodu ve Francii Tour de l'Ain.

Třicetiletý Roglič dnes zvítězil o osm sekund před Francouzem Thibaultem Pinotem a dostal se do čela průběžného pořadí, v němž má před domácím jezdcem náskok 12 sekund. Etapa příliš nevyšla loňskému vítězi Tour de France Eganu Bernalovi z Kolumbie, jenž dojel desátý v závěru skupiny favoritů 10 sekund za Rogličem a průběžně je čtvrtý.

Český cyklista Roman Kreuziger z týmu NTT skončil s velkým odstupem více než 24 minut na 121. pozici. Zatímco nejlepší cyklisté ještě dojížděli v dobrém počasí, několik minut poté se strhla bouřka, jež s sebou přinesla velké ledové kroupy. Ty na zádech jezdců zanechaly viditelné stopy, což na sociálních sítích ukázali Tim Declercq a Maxime Chevalier.

V pátek čeká na 157 kilometrech cyklisty mimo jiné další stoupání nejvyšší kategorie na Col de la Madeleine, cíl bude opět na kopci v Saint-Martin-de-Belleville. Kvůli koronavirové pandemii byl letošní ročník tradiční generálky na Tour zkrácen z osmi na pět etap a skončí v neděli.

Cyklistický etapový závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) - 2. etapa (135 km):
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 3:39:40
2. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
3. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe)
4. Martin (Fr./Cofidis) všichni -8
5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic)
6. López (Kol./Astana) oba -10
...
121. Kreuziger (ČR/NTT) -24:38
Průběžné pořadí:
1. Roglič 9:07:12
2. Pinot -12
3. Buchmann -14
4. Bernal (Kol./Ineos) -16
5. Martin -18
6. Quintana -20
...
94. Kreuziger -27:33

Reklama