Hlavní obsah

Výsledkově to vypadá pesimisticky, ale věřím, že forma půjde nahoru, říká Kreuziger před desátou Tour

Praha

Jubilejní desátý start na Tour de France, největší etapové bitvě planety, čeká českého cyklistu Romana Kreuzigera z týmu NTT Pro Cycling. Čtyřiatřicetiletý závodník debutoval na Staré dámě, jak je závodu přezdíváno, v roce 2008. Celkem čtyřikrát skončil v elitní desítce a pyšní se nejlepším českým výsledkem v podobě 5. místa v absolutním pořadí z roku 2013.

Foto: Michal Červený

Roman Kreuziger, český závodník týmu NTT Pro Cycling.

Článek

„Jde o vrchol sezony a už se nemůžu dočkat, až ten kolotoč znovu začne. Půjde pro mě o desátou účast na Tour de France, byť tentokrát netradičně v srpnu," uvedl Kreuziger.

„Generálkou na Tour de France bylo během minulého týdne Critérium du Dauphiné, které bylo dobře zorganizované. Věřím, že i přes současnou pandemii se podaří Tour vládnout celou a dojet až do cíle v Paříži, což by byla výhra sportu. Vždyť jde o první velkou akci od vypuknutí pandemie, takže by bylo fajn, ji dokončit," přemítal Kreuziger.

Právě přísná pravidla související s pandemií koronaviru mu znemožní účast na nadcházejícím mistrovství republiky, které se od čtvrtka do soboty uskuteční v Mladé Boleslavi. „Od týmu máme striktní opatření. Drží nás v bublině a dostali jsme zákaz startů na národních šampionátech, abychom eliminovali riziko nákazy při cestování a setkávání s lidmi mimo naši obvyklou skupinu lidí," vysvětlil Kreuziger důvod absence.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český silniční cyklista Roman Kreuziger na archivním snímku.

Aktuálně se připravuje v blízkosti italského jezera Garda. „Dokonce i manželka, která za mnou dorazila, musela absolvovat testy na covid-19. Pokud by je nepodstoupila, musel bych zůstat na hotelu a neviděli bychom se," připomenul Kreuziger, jak přísná jsou opatření týmu NTT.

Po restartu sezony český závodník zvládl klasiky Strade Bianche a Milán-San Remo, během minulého víkendu pak Critérium du Dauphiné. „Nejdříve jsem absolvoval těžký tréninkový blok v Lucce, pak sedm závodních dnů v krátkém sledu. Pro tělo šlo po téměř půl roce bez závodů o velký šok. Výsledkově to vypadá hodně pesimisticky, nejsem zvyklý na grupeto. Ale zůstávám klidný. Nyní si musím hlavně odpočinout a dát se dohromady, abych byl připravený na start v Nice. Věřím, že forma půjde nahoru," uvedl Kreuziger, jenž Strande Bianche nedokončil v časovém limitu, při klasice Milán-San Remo byl čtyřiapadesátý a během etap Critérium du Dauphiné finišoval nejlépe šestasedmdesátý.

A jaké budou ambice týmu NTT Pro Cycling pro Tour de France, která odstartuje 29. srpna v Nice? „Máme lidi hlavně na etapová vítězství. Budeme spoléhat na Giacoma Nizzoliho, pak je tam klasikáři pro mírnější etapy. V horách budeme chodit do úniků a uvidíme, jestli některý vyjde," přemítal Kreuziger.

Očekává mimořádně akční ročník: „Na Tour má každý velkou motivaci. Letos jsou po restartu sezony všichni hladoví po vítězstvích. Závody jsou hodně rychlé při porovnání s výslednými časy z minulých let. Navíc letošní Tour bude mít 55 tisíc nastoupaných metrů a jede se jen jedna časovka, která je prakticky horská, takže to bude hodně výživné."

Reklama