Hlavní obsah

Chvíle strachu na Tour: Saganův parťák utrpěl během etapy anafylaktický šok

To nejhorší měli mít cyklisté na slavné Tour de France za sebou. Po předcházející těžké dřině v Alpách je v pátek čekala rovinatá 166,5 kilometru dlouhá etapa z Bourg-en-Bresse do Champagnole. Skutečným dramatem se však stala pro rakouského cyklistu Lukase Pöstlbergera, který utrpěl po píchnutí vosou vážnou alergickou reakci, kvůli které musel být okamžitě převezen do nemocnice.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Lukas Pöstlberger utrpěl vážnou alergickou reakci a ocitl se v péči lékařů.

Článek

Jezdci měli za sebou něco málo přes 21 kilometrů etapy, když parťáka slovenské hvězdy Petera Sagana z týmu BORA-Hansgrohe Lukase Pöstlbergera bodla do pusy vosa. Osmadvacetiletý rodák z Vídně následně utrpěl anafylaktický šok, měl velmi vážnou alergickou reakci.

Ta může vedle celé řady dalších příznaků způsobovat velmi vážné dýchací potíže a rychlý pokles krevního tlaku, což byl právě případ rakouského závodníka. V podobných případech může být ohrožen i život závodníka.

Pöstlberger se okamžitě po nešťastném momentu ocitl v péči lékařů, kteří cyklistovi zavedli transfuzi a následně ho urychleně transportovali do nemocnice.

Zprvu velmi vážný stav by však neměl mít pro jezdce žádné závažné následky. Podle vyjádření týmu by Pöstlberger měl být díky včasnému zásahu lékařů v pořádku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Lukas Pöstlberger utrpěl vážnou alergickou reakci a ocitl se v péči lékařů.

„Lukas je na tom už daleko lépe. Byl převezen do nemocnice, utrpěl anafylaktický šok a potřeboval okamžitou pomoc. Dobrou zprávou je, že s ním komunikoval náš lékař, a není třeba se o další zdravotní stav Lukase obávat,“ znělo od zástupců BORA-Hansgrohe.

Reklama