Hlavní obsah

Juniorka Novotná má z MS horských kol bronz

Leogang/Praha

Bikerka Aneta Novotná si na mistrovství světa v rakouském Leogangu vyjela mezi juniorkami v disciplíně cross country bronz. Vyhrála domácí Mona Mitterwallnerová před Němkou Luisou Daubermannovou. Šestá skončila další z českých reprezentantek Karolína Bedrníková, do dvacítky se vešla také Tereza Obořilová. David Šulc dojel mezi juniory desátý, vyhrál Němec Lennart-Jan Krayer.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Česká závodnice Karolína Bedrníková (uprostřed), vlevo v pozadí Aneta Novotná.

Článek

Sedmnáctiletá Novotná ukončila čekání české výpravy na medaili. Loni v Kanadě vyšli bikeři naprázdno. Dosud posledním cenným kovem byl bronz, který získala Tereza Sásková před dvěma lety v Lenzerheide rovněž v závodě juniorek.

Mitterwallnerová, která byla loni v Mont-Sainte-Anne druhá, dnes zvítězila před Daubermannovou suverénně o téměř dvě minuty. Novotná měla na stříbro čtyřicetisekundové manko.

"Kdyby mi někdo ráno řekl, že budu stát na stupních vítězů, tak bych mu řekla, že se zbláznil. Určitě bych mu nevěřila. Vůbec jsem to nečekala. To bahno mi vyhovovalo, navíc mi to dneska docela jelo, tak jsem si říkala, že by to mohlo být super," uvedla Novotná.

Na těžké trati se ale i ona potýkala s problémy. "V prvním kole hned v prvním sjezdu jsem stejně jako Mona spadla a musela se z toho trochu oklepat. Snažila jsem se co nejrychleji nasednout, ale měla jsem naražené koleno, takže to nebylo nic moc, ale pak jsem se do toho dostala, byla jsem v pětce a pak skočila i na tu bronzovou pozici," popsala Novotná.

Bála jsem se o medaili, přiznala Novotná

V závěru dokonce pomýšlela i na útok ještě o jedno místo výše. "Měla jsem nervy, abych o tu medaili ještě nějak nepřišla, ale snažila jsem se ze všech sil, abych se tam udržela. V závěru jsem dokonce útočila, ještě i doháněla tu stříbrnou holku, ale i ten bronz je super. Teprve mi to celé dochází, ale vážně pomalu. Je to něco neskutečného, samozřejmě největší úspěch mé kariéry," jásala Novotná.

Bedrníková, která v sobotu skončila v závodě Světové juniorské série v Novém Městě na Moravě třetí, ztratila na vítěznou Rakušanku šest minut. S Novotnou si oproti klání na Vysočině prohodily pozice. Obořilová byla devatenáctá, Adéla Holubová osmadvacátá.

"Bojovala jsem tam o velké pódium, ale v posledním kole jsem někde v půlce spadla a urval se mi spoj na teleskopku, takže to bylo celkem i trošku nebezpečné, ale v pohodě. Bylo bláto, ale díky cyklokrosům jsem docela zvyklá běhat... Jsem strašně šťastná za své umístění, ale ještě víc za tu medaili Anetky, hrozně jí to přeju a mám z toho velkou radost, to je neskutečné," uvedla Bedrníková.

Šulc byl v závodu juniorů nejlepší z české pětice na startu. Od medaile zůstal vzdálený takřka šest minut. Třiadvacátý byl Jan Zatloukal. Krayer vyhrál s náskokem 40 sekund před Švýcarem Janisem Baumannem, bronz vybojoval těsně Francouz Luca Martin před Američanem Rileym Amosem.

Mistrovství světa horských kol v Leogangu (Rakousko) - cross country:
Juniorky (13,6 km):
1. Mitterwallnerová (Rak.) 1:15:55
2. Daubermannová (Něm.) -1:56
3. Novotná -2:36
...6. Bedrníková -6:03
19. Obořilová -12:47
28. Holubová (všechny ČR) -17:42.
15:30 junioři.

Reklama