Hlavní obsah

Vinokurov nemusí za doping platit UCI přes milión eur

Kazašský jezdec Alexandr Vinokurov uspěl u sportovní arbitráže v Lausanne a nemusí Mezinárodní cyklistické unii (UCI) platit pokutu ve výši svého ročního platu za dopingový nález na Tour de France v roce 2007. UCI požadovala po budoucím kolegovi Romana Kreuzigra v týmu Astana 1,2 miliónu eur (zhruba 29,5 miliónu korun).

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov

Článek

UCI vyměřila Vinokurovovi pokutu na základě antidopingové charty, kterou museli v roce 2007 před Tour de France podepsat jezdci elitních stájí ProTour. Podpisem se cyklisté v případě porušení dopingových pravidel zavázali zaplatit jako součást trestu částku rovnající se jejich ročnímu platu. Arbitrážní soud CAS však nyní konstatoval, že požadavek unie nemá žádný právní základ a vyhověl Vinokurovovu odvolání. Rozhodnutí padlo už na konci srpna, ale zveřejněno bylo až dnes.

Vinokurov byl před třemi roky na Tour usvědčen z užití nepovolené krevní transfuze, slavný závod pak opustil celý tým Astana. Kazašský svaz mu udělil roční distanc, který mu po protestu UCI arbitráž v Lausanne posléze zvýšila na obvyklý dvouletý zákaz startů. Sedmatřicetiletý jezdec se tak mohl vrátit na Tour až letos, kdy si připsal jeden etapový triumf a celkově skončil šestnáctý.

Reklama

Související témata: