Hlavní obsah

To bude drama! Před závěrečnou časovkou Gira mají Hindley a Hart stejný čas

Před závěrečnou etapou Gira d'Italia mají dva cyklisté v čele pořadí totožný čas, což nastalo poprvé v historii Grand Tours. Do růžového trikotu se oblékl po poslední horské zkoušce s cílem v Sestriere Australan Jai Hindley, ale je na tom stejně jako dnešní vítěz Tao Geoghegan Hart. Třetí Wilco Kelderman už ztrácí minutu a půl. Rozhodne nedělní časovka v Miláně, v níž bude favoritem Geoghegan Hart.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

20. etapu Gira vyhrál Tao Geoghegan HartVideo: sntv

 
Článek

Předposlední etapa měla být podle původního rozpisu královská. Velká část měla vést přes francouzské území a prověřit peloton na průsmycích Angello a Izoard, ale tamní vláda to nedovolila kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem.

Trasa dlouhá 190 km proto vedla z Alby do Sestriere, kam cyklisté stoupali celkem třikrát. Dosavadní držitel růžového trikotu Kelderman tempo Rohana Dennise neudržel a jeho kolega Hart i s Hindleym dojeli do cíle společně s náskokem 25 sekund. Dennis byl třetí.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Před závěrečnou etapou je novým lídrem Gira d'Italia australský cyklista Jai Hindley, druhý Brit Tao Geoghegan Hart má stejný čas. Rozhodne časovka.

Člen Ineosu Geoghegan Hart i Hindley ze Sunwebu jsou tak blízko životnímu a nečekanému úspěchu. "Ať to dopadne zítra jakkoli, jsem nadšený. Nemám slov," řekl Hindley.

Jeho britský rival Geoghegan Hart měl být pomocníkem Gerainta Thomase, ale ten měl ve třetí etapě těžký pád a zlomil si pánev. "Zbývá nám ještě jeden den. Je to extrémně vyrovnané, uvidíme. V cyklistice se může stát cokoli," řekl vítěz 20. etapy, jenž na letošním Giru slavil vavřín už před šesti dny v Piancavallu.

Páteční hrdina Josef Černý, jenž po úniku ovládl zkrácenou 19. etapu, v sobotu v kopcích nestačil. Účastníky Gira čeká v neděli posledních 15,7 km v Miláně. Hart a Hindley mají na vteřinu stejný čas po odjetí téměř 3500 kilometrů ve dvaceti dnech a 85 hodinách v sedle. Pětadvacetiletý Brit je lepším časovkářem a může zachránit nepovedenou sezonu pro nejlepší stáj posledních let Ineos.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa (Alba - Sestriere, 198 km):
1. Geoghegan Hart (Brit./Ineos-Grenadiers) 4:52:45
2. Hindley (Austr./Sunweb) stejný čas
3. Dennis (Austr./Ineos-Grenadiers) -25
4. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -1:01
5. Vendrame (It./AG2R La Mondiale) -1:34
6. Rubio (Kol./Movistar)
7. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren)
8. Kelderman (Niz./Sunweb) všichni -1:35
9. Valter (Maď./CCC) -1:48
10. Knox (Brit./Deceuninck-Quick Step) -2:00
...118. Černý (ČR/CCC) -34:57.
Průběžné pořadí:
1. Hindley 85:22:07
2. Geoghegan Hart stejný čas
3. Kelderman -1:32
4. Bilbao -2:51
5. Almeida -3:14
6. Fuglsang (Dán./Astana) -6:32
7. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -7:46
8. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -8:05
9. Masnada (It./Deceuninck-Quick Step) -9:24
10. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -10:08
...87. Černý -4:05:11

Reklama