Hlavní obsah

Mistr světa Štybar: Vše jsem vsadil na jednu kartu. Je to krásný bonbónek

ST. WENDEL

Předvedl neskutečnou sílu. V závodě roku potvrdil cyklokrosař Zdeněk Štybar, že je duhový dres šampióna ve správných rukou. Na mistrovství světa v německém St. Wendelu porazil zbytek světa rozdílem třídy a rok po triumfu v Táboře stanul znovu na nejvyšším stupni.

Foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar na MS v Německu obhájil titulu mistra světa.

Článek

Co bylo těžší? Získat vloni titul poprvé nebo ho tady obhájit?

Vždycky se říká, že poprvé je to nejtěžší. V Táboře jsem byl ještě pod větším tlakem. Tady jsem věděl, že buď vyhraju, nebo bude sezóna špatná. Naštěstí to dopadlo dobře.

Věřil jste si tolik?

Všechno jsem vsadil na jednu kartu. V uplynulých dnech jsem tvrdě trénoval na Mallorce a veškeré úsilí jsem směřoval k jednomu závodu. Vzpomněl jsem si na každý kopec, kde jsem při tréninku trpěl a věděl jsem, že se dřina vyplatila.

Český cyklokrosař Zdeněk Štybar na MS v Německu obhájil titulu mistra světa.foto: Michal Červený, www.mtbs.cz

Měl jste taktiku všechny uštvat?

Hned na začátku se mi zdálo, že je tam moc velká skupina s řadou belgických kluků. Nohy byly ok, tak jsem to zkusil. Zůstali jsme s Nijsem sami a pak jsem otestoval i jeho. Byl jsem moc rád, že to vyšlo a naštěstí jsem ho už do konce závodu neviděl...

V posledních třech kolech už jste si to užíval?

Často jsem se otáčel. Bál jsem se defektu, pádu, protože to hodně klouzalo. V posledním kole už jsem si atmosféru vychutnával.

Co pro vás znamená obhajoba?

Krásný bonbónek na konec. Kvůli potížím s kolenem jsem část sezóny promarodil, opustil jsem ji, když jsem vedl tři soutěže. Ze dne na den mi všechno uteklo mezi prsty. Ale tohle všechno přebije.

Pomohlo vám i to, že jste po dlouhých jednáních podepsal smlouvu s novým týmem?

Určitě. Bojoval jsem o ni rok a dva měsíce, než došlo k dohodě. To, že jsem ji před týdnem podepsal, byl pohon pro moje nohy i hlavu. Myslím, že jsem se s Fideou rozloučil tím nejlepším způsobem a dal jsem dárek i Quick Stepu.

Jaké budete mít ambice na silnici?

V první řadě se mi splnil sen, že jsem se stal členem tak velkého týmu jako je Quick Step. Bude to pro mě nový svět. Když jsem tady před šesti lety podepisoval smlouvu s Fideou, byl jsem stydlivý kluk z Česka. Teď jsem udělal další krok. Chci si vyzkoušet i tu bolest na silnici. Taková šance už nikdy přijít nemusí. Jednou bych rád jel ty největší závody světa.

Reklama