Hlavní obsah

Raboň skončil v časovce na MS jednadvacátý, vyhrál Němec Martin

KODAŇ

Český cyklista František Raboň skončil ve středeční časovce na mistrovství světa v Kodani na 21. místě. Zvítězil Němec Tony Martin s více než minutovým náskokem před Britem Bradleym Wigginsem. Bronz získal obhájce titulu a čtyřnásobný šampion Švýcar Fabian Cancellara. Druhý český zástupce Jiří Hudeček obsadil 57. příčku.

Foto: Denis Balibouse

Tony Martin během časovky na Tour de France.

Článek

Šestadvacetiletý Martin byl na uplynulých dvou světových šampionátech dvakrát třetí, ale dnes potvrdil roli letošní časovkářské jedničky. Jízdu proti chronometru opanoval i na velkých závodech Tour de France, Vueltě, Critérium du Dauphiné či Paříž-Nice. V ulicích dánské metropole jasně vládl na všech mezičasech a do cíle 46,4 kilometru dlouhé trasy dorazil průměrnou rychlostí 51,813 km/h v čase 53:43,85 minuty.

"V posledních kilometrech už jsem cítil, že je to dobré. Je to pro mě neskutečná záležitost, fantazie... Ani nedokážu popsat, jak se cítím," radoval se Martin v rozhovoru pro stanici Eurosport.

Na trati dokonce předjel i celkově sedmého Brita Davida Millara, jenž startoval o minutu a půl před ním. "Byl pro mě také jedním z favoritů, ale těžko říct, jak se ten druhý v danou chvíli cítí," uvedl Martin, který se hravě popasoval s pozicí favorita. "Mně nevadí, naopak mě motivuje, takže to nebyl žádný problém," prohlásil Raboňův kolega z končící stáje HTC-Highroad.

Martin navázal na den staré vítězství krajanky Judith Arndtové a časovku na MS ovládl jako třetí Němec v historii. Před ním dvakrát triumfoval Jan Ullrich a jednou Bert Grabsch.

Druhý Wiggins získal první medaili na silnici po šesti světových titulech z dráhy, z níž má i tři olympijská zlata. Osladil si tak závěr sezony, kterou mu pokazila zlomenina klíční kosti na Tour de France. Ještě na posledním mezičase figuroval na druhém místě Cancellara, ale v závěru si málo přibrzdil do zatáčky, najel až do zábradlí vytyčujícího trať a zcela zastavil, čímž přišel o prakticky jisté stříbro.

MS v silniční cyklistice v Kodani
Časovka, muži - elite
1. Martin (Něm.) 53:43,85, 2. Wiggins (Brit.) -1:15,83, 3. Cancellara (Švýc.) -1:20,59, 4. Grabsch (Něm.) -1:31,76, 5. Bobridge -2:13,86, 6. Porte (oba Austr.) -2:29,54, 7. Millar (Brit.) -2:45,62, 8. Westra (Niz.) -3:18,52, 9. Djačenko (Kaz.) -3:19,76, 10. Fuglsang (Dán.) -3:30,59, ...21. Raboň -4:39,85, 57. Hudeček (oba ČR) -7:27,50.

Reklama