Hlavní obsah

Debutant Tour de France Van der Poel předvedl drtivý finiš a vysvlékl Alaphilippa ze žlutého

Praha
Aktualizováno

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel vyhrál druhou etapu Tour de France s dvěma stoupáními na Mur-de-Bretagne a oblékl se do žlutého trikotu lídra. Při první účasti na "Staré dámě" tak mistr světa v cyklokrosu uctil památku svého zesnulého dědy Raymonda Poulidora, jenž byl na Tour osmkrát na stupních vítězů v celkovém pořadí, ale nejcennější trikot nikdy nezískal ani na jednu etapu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Nizozemský cyklista Mathieu van der Poel vyhrál druhou etapu Tour

Článek
Fotogalerie

I proto se Van der Poel netajil tím, že zisk žlutého dresu je pro něj na Tour hlavním cílem, a byl zklamaný, že ho nevybojoval už v sobotní úvodní etapě. Dnes posunu do průběžného vedení podřídil svou taktiku: zaútočil nejprve při prvním výjezdu na Mur-de-Bretagne zhruba 15 km před cílem a získal bonusové sekundy.

Druhý atak si cyklistický univerzál Van der Poel schoval na poslední stovky metrů 183,5 km dlouhé etapy. Šestadvacetiletý kolega Petra Vakoče z týmu Alpecin-Fenix drtivým nástupem setřásl soupeře a cílem projel s ukazováčkem mířím k nebi a náskokem šesti sekund před slovinskými favority a nejlepšími dvěma jezdci loňské Tour Tadejem Pogačarem a Primožem Rogličem. Ziskem žlutého dresu Van der Poel napodobil svého otce Adrieho a jsou nyní první dvojicí otec-syn v historii, kteří vedli průběžné pořadí slavného závodu.

"Je mi hrozně líto, že tu (Poulidor) nemůže být se mnou. Bylo by krásné mít společnou fotku se žlutým trikotem," připomněl silně dojatý Van der Poel svého slavného dědu. "Věděl jsem, že moc šancí na zisk žlutého trikotu už nebude, takže jsem zaútočil, abych získal bonusové sekundy, a pak jsem věděl, že musím i s nějakým náskokem vyhrát etapu. Byl to vysněný scénář, ale nemám slov, že skutečně vyšel," řekl šestadvacetiletý Nizozemec.

Sobotní vítěz, mistr světa Julian Alaphilippe z Francie, dojel pátý s odstupem osmi sekund a po jednom dni se musel rozloučit se žlutým dresem. V průběžném pořadí je s odstupem osmi sekund za Van der Poelem, Pogačar s Rogličem ztrácejí 13 a 14 sekund.

Jediný český účastník 108. Tour Vakoč dojel po práci pro tým na 142. místě s téměř dvanáctiminutovým odstupem.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa Perros-Guirec- Mur-de-Bretagne (183,5 km):
1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 4:18:36,
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates),
3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma),
4. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) všichni -6,
5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step),
6. Mollema (Niz./Trek-Segafredo),
7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma),
8. Higuita (Kol./EF Education-Nippo),
9. Latour (Fr./TotalEnergies),
10. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) všichni -8,
...
142. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -11:44.
Průběžné pořadí:
1. Van der Poel 8:57:25,
2. Alaphilippe -8,
3. Pogačar -13,
4. Roglič -14,
5. Kelderman -24,
6. Haig,
7. Mollema,
8. Higuita,
9. Vingegaard,
10. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) všichni -26,
...
134. Vakoč -17:27.

Reklama