Hlavní obsah

Česká Tour mění název. König z ní chce i díky silnému sponzorovi udělat jeden z neprestižnějších závodů

Praha

Čtyři etapy, 671 kilometrů, 10 000 metrů převýšení. Takový bude 13. ročník tuzemského cyklistického závodu, který se poprvé uskuteční pod názvem SAZKA Tour. Pojede se od 5. do 8. srpna v regionech Olomouckého, Moravskoslezského, Pardubického a Zlínského kraje. Z WorldTour týmů se představí Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux a Team BikeExchange.

Foto: Jan Brychta / Czech Cycling Tour

Bývalý elitní český cyklista a ředitel letošního závodu SAZKA Tour Leopold König v dobách závodní kariéry.

Článek

„Fanoušci se můžou těšit na atraktivní cyklistiku. Zaručí ji týmy, které přijedou. Bohužel kvůli nabité termínovce, kdy krátce po Tour de France je olympiáda, úplně ty největší hvězdy nebudou. Nicméně i tak bude závod vysoce kvalitní," uvedl ředitel závodu Leopold König na středeční tiskové konferenci v novém sídle společnosti Sazka na pražské Bořislavce. Bývalý český elitní cyklista, který v roce 2013 skončil sedmý na Tour de France a šestý na Giru, vyhrál tuzemský závod ještě pod starým jménem Czech Cycling Tour v letech 2010 a 2013.

„Mám obrovskou radost, že se závodu chopila Sazka. Jestli se máme s někým posouvat do nejvyšší pater cyklistiky, tak se společností silou Sazky. Uvědomuji si, že máme unikátní příležitost ze SAZKA Tour udělat jednu z nejprestižnějších cyklistických akcí na světě. Potenciál máme značný. V průběhu pandemie koronaviru se zvedl významně zájem o náš sport, česká Tour je obrovsky sledovaná," těšilo Königa.

„Jsme rádi, že můžeme ke generálnímu partnerství Českého olympijského týmu připojit i sponzoring největšího cyklistického závodu na tuzemských silnicích. Věřím, že posuneme společně s pořadateli tento renomovaný závod zase o krok dál," prohlásil Robert Kolář, člen dozorčí rady Sazky a zároveň předseda organizačního výboru závodu.

Úvodí etapa skončí v Uničově

SAZKA Tour začne ve čtvrtek 5. srpna v Prostějově, úvodí etapa skončí v Uničově. Druhý den se jede z Olomouce na Pustevny. Půjde o nejdelší etapu, na cyklisty čeká porce 203 km. Následně se vydají v sobotu z Moravské Třebové na Dlouhé stráně, na závěr v neděli ze Šumperku do Šternberku. Trasa závodu se musela v posledních týdnech měnit kvůli nenahlášeným opravám silnic. Pořadatelé se ale s nečekanou nepříjemností popasovali, byť museli ubrat na celkové délce.

„Skoro každý den jsme museli měnit část etap, systém oprav silnic je u nás zvláštní, nebyli jsem o nich informováni. Museli jsme tedy znovu rozběhnout jednání se zástupci měst a obcí, najet stovky kilometrů a uskutečnit stovky telefonů. Povedlo se, teď už se doufám nic nezmění," věří zakladatel závodu a bezpečnostní ředitel Jaroslav Vašíček.

Před lety řešil mnohem větší problém. Dva dny před startem závodu byl zbourán most, přestože jeh demolice byla naplánovaná den po závodu. „Jenže bagrista měl prostě čas v ten den a shodil ho. Ale i to jsme dokázali zvládnout," culil se Vašíček.

Startovní listina závodu bude čítat maximálně dvacet sedmičlenných týmů, které dle rankingu UCI a aktuální formy vybere management celého podniku. Celkem tedy pojede 140 jezdců.

Reklama