Hlavní obsah

Asociace cyklistů žádá u soudu po nepozorné divačce z Tour symbolické odškodné

Asociace profesionálních cyklistů (CPA) požaduje od nepozorné fanynky, která při letošní Tour de France způsobila hromadný pád, symbolické odškodné ve výši jednoho eura a větší respekt. Uvedl to prezident sdružení Gianni Bugno před čtvrtečním projednáváním incidentu z 26. června před soudem v Brestu.

Tour de France - Vítězství Tadeje PogačaraVideo: sntv, sntv

 
Článek

"Jsme si jistí, že divačka nikomu nechtěla uškodit, svojí nepozorností ale ohrozila zdraví a sezonu řady našich členů. Námi požadované odškodnění nevynahradí zlomeniny obou rukou Marca Solera ani následky, které to mělo pro Tonyho Martina a další jezdce, kteří skončili na zemi, má ale symbolickou hodnotu," uvedl Bugno.

Třicetiletá Francouzka v úvodní etapě Tour neopatrně vystrčila do cesty pelotonu ceduli se vzkazem, když se s ní točila za projíždějící televizní kamerou. Do trčícího kartonu vrazil ve vysoké rychlosti německý cyklista Tony Martin a způsobil nechtěně pád dalších šesti desítek kolegů. Někteří z nich museli Tour hned první den vzdát.

Divačka se po několika dnech od incidentu sama přihlásila policii a nejprve byla obviněna z úmyslného obecného ohrožení. Zástupci Tour de France ale žalobu stáhli. Na přání účastníků závodu pak na ni počátkem července podala trestní oznámení CPA.

Foto: Marco Alpozzi, ČTK/AP

Hotovo. Tadej Pogačar vyhrál jako první slovinský cyklista klasiku Kolem Lombardie.

"Škody, které jezdci utrpěli, jsou fyzické, morální a ekonomické," pokračoval Bugno, bývalý italský profesionální cyklista. "Sportovec se mnoho měsíců připravuje na Grand Tour a je nepřijatelné, že všechna jeho práce, ale i jeho rodiny, spolupracovníků a týmu, přijde vniveč v jediném okamžiku počínáním někoho, kdo se snaží zviditelnit na akci, aniž by byl jejím hlavním aktérem," řekl Bugno. Záběry "fanynky ve žlutém" obletěly svět a podle Bugna by měly být varováním, aby se podobné incidenty neopakovaly.

Reklama

Související témata: