Hlavní obsah

Do kalendáře ženské cyklistiky se v tomto roce vrátí Tour de France

Paříž

Do kalendáře ženské cyklistiky se v tomto roce vrátí Tour de France. Obnovení etapového závodu dnes oznámila společnost Amaury Sport Organisation (ASO). Start je naplánován na 24. července u Eiffelovy věže, tedy ve stejný den, kdy v Paříži skončí mužská Tour.

Foto: Lee Smith, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Na cyklistky čeká osm etap s celkovou délkou 1029 kilometrů a závod zakončí 31. července stoupání na Planinu krásných dívek. "Je to vyrovnaná trasa, která bude sedět všem typům jezdkyň," citovala agentura Reuters ředitelku závodu Marion Rousseovou.

Na Tour bude mezi jezdkyně na prémiích rozděleno celkem 250 tisíc eur (asi 6,4 milionu korun), což je víc než například na mužském etapovém závodě Paříž-Nice (144.300 eur). Vítězka dostane 50 tisíc eur.

Pravě zajištění financování pro ženský závod bylo podle šéfa mužské Tour a ředitele cyklistické sekce ASO Christiana Prudhommea nejtěžší. "Kdyby byla ženská Tour výdělečná, jezdila by se už čtyřicet let," prohlásil.

"Náročné bylo také zajistit vysílání závodu, ale myslím, že jsme odvedli dobrou práci, když jsme start naplánovali na stejný den, kdy končí mužská Tour," přidal Prudhomme s tím, že závod žen se bude vysílat ve 170 zemích. Mužský závod se vysílá ve 190.

Snadné nebylo ani zajištění trasy. Zatímco o to, aby hostily etapu mužské Tour de France, má každý rok zájem přes 300 měst, nyní musel Prudhomme možné pořadatele sám oslovovat. "Přesto však zaplatí pořadatelský poplatek, a abyste měli představu, tak je to víc, než se platí za Paříž-Nice nebo Critérium du Dauphiné," uvedl.

Prudhomme také doufá, že příští rok odstartuje novou dlouholetou tradici ženské Tour. "Naším cílem je uspořádat závod, který tady bude i za sto let. Rád bych se na něj díval, až budu starý a budu muset požívat chodítko," prohlásil.

Závod cyklistek pod názvem Tour de France se jezdil v letech 1984 až 1989, poté se konal pod jinými jmény až do roku 2009, kdy kvůli nedostatku financí zanikl. Od roku 2014 se pak v průběhu mužské Tour pořádal jednorázový ženský závod La Course.

Reklama