Hlavní obsah

Rekordman Trkal Závod míru nejede

PRAHA

Cyklista František Trkal je ve svých 34 letech legendou Závodu míru. Vloni absolvoval jezdec domácí profistáje eD'system-ZVVZ svůj jubilejní desátý ročník a tím se nikdo z Čechů nemůže pochlubit. Letos však bude na startu s největší pravděpodobností chybět.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

V pelotonu letošního Závodu míru bude František Trkal zřejmě chybět.

Článek

"Zatím je jako první náhradník. Na Závod míru by jel jako domestik. Lídry budou vzhledem ke svým vrchařským přednostem Rakušan Pfannberger a Benčík," vysvětlil šéf týmu Jiří Ženíšek, jenž vedle zmíněné dvojice pošle 8.května na start v Bruselu kapitána Tesaře, Kejvala, Přecechtěla, Valacha, Váňu a Zerzana.

"Hned po Závodu míru jedeme etapové závody Kolem Bavorska a Kolem Německa a tam s Trkalem počítám jako s lídrem. Takhle bude moci vyladit formu na tyto starty," dodal Ženíšek.

Na startu 136 závodníků

Z českých stájí pojede 57. ročník Závodu míru ještě třetidivizní PSK Whirlpool. "Pokusíme se spíš o nějaký dílčí úspěch v některé z etap," vyhlásil ředitel týmu Vladimír Vávra.

"Přípravou nám byl závod Kolem Maroka, kde Raboň vyhrál etapu, jednou jsme byli druzí a jednou třetí," prozradil Vávra, který zřejmě bude nejvíc sázet na zkušeného Fadrného, novou posilu.

Přihlášeno je zatím 15 osmičlenných týmů, z toho pět z první divize - německý T-Mobile, italské Saeco, Alessio a Vini Caldirola a Mrbookmaker.com-Palmans z Belgie. Další dvě stáje ještě na soupisku přibudou, takže celkem se na start postaví 136 závodníků.

"Chceme, aby i ty zbývající dva týmy byly prvodivizní. Věřím, že konkurence bude na úrovni," uvedl na úterní tiskové konferenci ředitel závodu Pavel Doležel. Konkrétní jména však ještě neprozradil. "Uzávěrka soupisek je až 7. května večer," vysvětlil.

Cílem Praha

V zatím 12členné sestavě gigantu T-Mobile figuruje i obhájce loňského prvenství Steffen Wesemann z Německa, který Závod míru vyhrál už popáté a překonal tak dosavadní rekord Poláka Szurkowského a krajana Amplera, kteří triumfovali čtyřikrát. Letošní sezónu vyšperkoval prvenstvím ve Světovém poháru Kolem Flander.

V Závodě míru by měl letos startovat i Wesemannův stájový kolega Tomáš Konečný, z Čechů působících v zahraničních týmech možná pojede i Milan Kadlec (Vini Caldirola).

Závod odstartuje 8. května v Bruselu a patronát nad ním převzal český premiér Vladimír Špidla. Přes Německo a Polsko dojedou závodníci do České republiky, kde bude 16. května po devíti etapách a 1597 kilometrech znám vítěz.

Podnik je zařazený do druhé kategorie kalendáře UCI, cílovým městem je Praha. Na Staroměstském náměstí vyhrál při posledním dojezdu v roce 2000 Ondřej Sosenka.

Reklama