Hlavní obsah

Cyklista Kittel je podle testu na detektoru lži "čistý"

Berlín

Německý cyklista Marcel Kittel podstoupil test na detektoru lži, aby prokázal, že si nepomáhá dopingem ani jinými nedovolenými prostředky. Podle psychologa, který test prováděl, je úspěšný sprinter stáje Argos-Shimano "čistým sportovcem, který nikdy nedopoval".

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Německý jezdec Marcel Kittel slaví vítězství v poslední 21. etapě stého ročníku cyklistické Tour de France.

Článek

Pětadvacetiletý Kittel, který na letošní Tour de France dokázal opanovat čtyři etapy, absolvoval test na polygrafu na žádost německého magazínu Sport Bild. Čelil spoustě různých dotazů, a když došlo na otázky, zda někdy v minulosti užil drogy nebo zakázané substance, či zda mu byl někdy doping nabídnut, odpověděl, že ne. Podle výsledků na detektoru lži mluvil pravdu.

"Hodnoty, které během rozhovoru měříme, zůstaly velmi vyrovnané. A to je známka důvěryhodnosti," řekl serveru cyclingnews.com forenzní psycholog Holger Leutz. "Kittel nám dává víru v čistou generaci cyklistů. V souvislosti s tím, co vykázal detektor lži, se odvažuji říci, že Marcel Kittel nikdy neužil doping a je čistým sportovcem," dodal Leutz.

Kittel neměl podle svých slov nejmenší problém s konfrontací s polygrafem. "Nemám, co skrývat, tak jsem to udělal. Bojuji za čistý sport a tento test to jen potvrdil," prohlásil Kittel, jenž během Tour velmi dobře zaznamenal protesty proti dopingu. Ty se objevily v souvislosti s několika dopingovými skandály a nedávnými cyklistickými hvězdami, které do nich byly zapleteny.

"Ať je doping trestným činem"

"Tito lidé nepřišli za sportem, ale přišli oblečení jako stříkačky. Musíme hlavně bojovat za důvěryhodnost a víru v cyklistiku," podotkl Kittel, který otevřeně bojuje proti dopingu a nedávno dokonce volal po tom, aby se doping stal trestným činem.

Rodák z Arnstadtu v letech 2007 a 2008 podstoupil několikrát ozáření krve UV paprsky, což bylo v cyklistice až do ledna 2011 legální. Od té doby už je podle pravidel "postupný odběr, manipulace a znovuzavedení jakéhokoli množství krve do oběhového systému zakázán".

Arbitrážní soud pro sport nedávno potvrdil, že metoda, kterou Kittel využil, nebyla považována za doping.

Reklama

Související témata: