Hlavní obsah

Cyklistický fenomén Sagan: Už mám splněno, mistrovství světa je bonus

Florencie

V dějišti cyklistického mistrovství světa vzbuzuje slovenský cyklista Peter Sagan (23) obrovské pozdvižení mezi fanoušky i novináři. I proto musela slovenská výprava poprvé v historii na MS svolat tiskovou konferenci, aby se dostalo na žádosti nejrůznějších médií o rozhovory před nedělním závodem ve Florencii s jeho velkým favoritem. „Už mám letos splněno, jakýkoliv dobrý výsledek bude hezký bonus,“ uvedl cyklista italské stáje Cannondale.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Radost slovenského cyklisty Petera Sagana.

Článek

Co se vámi dělá ten humbuk kolem?

Jsem v pohodě. Chtěl jsem se na závod chystat v klidu, proto jsem rád, že bydlíme stranou od Florencie a máme tam absolutní klid. Celý hotel máme pro sebe, nikdo nás neruší. Poslední týden jsem se spíš připravoval mimo okruh, abych unikl tomu stresu. Ale trať dobře znám, už jsem tady byl v květnu.

Je pro vás šampionát v Itálii prestižnější než v jiné zemi?

Tím, že jezdím za italský tým, cítím se tu jako doma. Daleko víc, než když jsem jel mistrovství světa vloni v Holandsku nebo před dvěma lety v Dánsku. Věřím, že teď budu mít v závodě slušnou podporu fanoušků.

Bude vám zdejší těžký okruh sedět?

Uvidíme. Znám ho dobře, ale vím, že na téhle trati člověk kromě formy bude potřebovat k úspěchu i štěstí. Chci se na tomto okruhu pokusit o co nejlepší výsledek, ale jestli se mi to podaří, nedokážu dopředu říct. Připraven jsem dobře a uvidíme, na co to bude stačit.

Španělé i Italové ve vás vidí největšího favorita závodu. Jak se vám s touhle nálepkou žije?

Beru to tak, jak to je. Už po Tour de France jsem se v myšlenkách ubíral hlavně k závodům v závěru sezóny. Vyhrál jsem nedávno těžký závod v Montrealu, na šampionát jsem se chystal i v horách a poslední týden už jsem byl tady v Itálii. Okruh jsem si byl naposledy projet před časovkou družstev, abych se vyhnul tomu stresu.

Mistrovství světa elitní kategorie jedete potřetí v kariéře. Cítíte teď nejlepší formu?

Letos jsem určitě připravený nejlíp, kondici mám hodně dobrou. Ale jak už jsem říkal - když tady někdo bude chtít vyhrát, bez štěstí to nedokáže.

Bude závod ještě těžší kvůli dešti, který na neděli předpovídají?

Tyhle věci já neovlivním a vůbec je neřeším. Počasí bude pro všechny stejné.

Peter Sagan
Narozen: 26. ledna 1990
Tým: Cannondale
Nejlepší výsledky v roce 2013: 1 vyhraná etapa na Tour de France + zelený dres pro vítěze bodovací soutěže, vítěz jednorázových závodů Gent–Wevelgem, GP Montreal, Brabantský šíp, mistr Slovenska, vyhrané etapy mj. na závodech Kolem Švýcarska, Tirreno-Adriatico, Kolem Kalifornie, 2. na Milán-San Remo, 2. Kolem Flander. Celkem 24 vítězství.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články