Hlavní obsah

Snad jsem Belgičanům ukázal, že umím jezdit i v blátě, říká cyklokrosař Bína

Praha

Skvělým druhým místem v pekelně těžkých podmínkách se blýskl cyklokrosař Martin Bína v úvodním díle seriálu bbpost bank trofee (dříve GvA) v belgickém Ronse. Na bahně za hustého deště nestačil jen na úřadujícího mistra světa Svena Nyse. „Nechci dělat závěry z jednoho závodu, ale pro sebevědomí je to dobré,“ řekl jezdec týmu Kwadro-Stannah.

Foto: facebook

Cyklokrosař Martin Bína na závodě v Ronse.

Článek

Je druhé místo víc, než jste čekal?

Já jsem spíš rád, že jsem Belgičanům ukázal, že umím jezdit i v blátě a musí se mnou počítat všude. Devadesát procent z nich mě mělo zafixovaného jako závodníka, který umí hlavně na sněhu a rychlých tratích. V blátě jsem tak silný dříve nebýval, ale s trenérem Vojtou Červínkem jsme do mého závodění dostali přes léto víc síly a jde to.

Co na váš výkon říkali soupeři?

Spíš byli všichni rádi, že máme závod za sebou. Bylo to peklo. Od večera lilo jako z konve, bylo jen šest stupňů a foukal silný vítr. Ale nikdo nemůže fňukat. Jsme krosaři a dá se předpokládat, že většinu závodů pojedeme v bahně. Mě hlavně potěšilo, že jsem byl schopen jet v tak těžkých podmínkách vyrovnaný závod s Belgičany Nysem i Albertem.

Měli ve vašem týmu velkou radost?

Tenhle víkend nám vyšel skvěle. Němec Meisen v sobotu jeden závod vyhrál, já byl v neděli druhý a on pátý. Je to důkaz, že jsme dobře připraveni. Minulý týden k nám přišel nový sportovní ředitel Marc Herremans, což je bývalý trenér Belgičana Pauwelse. Prohodili si role s Adriem van der Poelem, který šel do stáje BKCP Powerplus, protože tam od ledna začnou závodit oba jeho synové a chtěl je mít pod dohledem.

Proč jste v sezóně zatím jezdil jen menší závody v Belgii?

Byla to dobrá příprava a jiné se tady nejely. Dva jsem vyhrál, jednou jsem byl druhý. Ale zpětně mě vyškrtli z výsledků, protože cizinci, kteří jsou v první padesátce žebříčku, tyhle krosy prý jezdit nesmějí. Jenže to nikdo nevěděl, ani u nás v týmu. Asi se někomu nelíbilo, že vyhrávám, tak mě vymetli... Ale trénink to byl i tak dobrý.

Co vás čeká nyní?

V neděli první závod Světového poháru v Nizozemsku, týden nato svěťák v Táboře. To bude asi jeden ze dvou mých startů v sezóně doma, tak bych se chtěl fanouškům ukázat v co nejlepším světle. Do Čech se pak znovu dostanu asi až na mistrovství republiky.

Jinak zůstáváte v Belgii?

Tým tady koupil barák, kde můžeme bydlet. Nemusím se o nic starat a hlavně mi odpadne zdlouhavé cestování z Čech na závody sem. Mám smlouvy na všechny seriály, takže mě 90 procent závodů čeká v Belgii. Většinu času trávím tady, jen občas si odskočím domů.

Reklama

Související témata: