Hlavní obsah

Gerrans vyhrál potřetí Tour Down Under o sekundu před Evansem

Adelaide

Australský cyklista Simon Gerrans vybojoval rekordní třetí vítězství v etapovém závodu Tour Down Under, kterým odstartovala nová sezóna World Tour. Po šesti etapách porazil dalšího domácího jezdce Cadela Evanse o jedinou sekundu. Závěrečné kritérium v Adelaide vyhrál německý spurtér André Greipel.

Článek

Gerrans, který závod ovládl už v letech 2006 a 2011, šel do posledního dne s náskokem jedné sekundy před vítězem Tour de France 2011 Evansem a pěti sekund před Italem Diegem Ulissim. Jeho pronásledovatelé potřebovali ke smazání manka získat bonusy, ale kolegové z australského týmu Orica-GreenEDGE Gerransovi pomohli tuto hrozbu zažehnat.

„Vyhrál jsem díky výjimečnému týmu. Máme australský tým a vyhráli jsme na Den Austrálie. Co víc si přát?" připomněl Gerrans státní svátek, kterým si jeho vlast 26. ledna připomíná vylodění prvních přistěhovalců z Velké Británie v roce 1788.

Evans, jenž v únoru oslaví 37. narozeniny, byl navzdory těsné porážce se vstupem do sezóny spokojen. „Radši bych vyhrál, ale prohrát o jednu sekundu znamená, že jsme na správné cestě," uvedl mistr světa z roku 2009, jehož hlavním cílem má být letos Giro d'Italia.

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) - 6. etapa (85,5 km):
1. Greipel (Něm./Lotto) 1:55:16,
2. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step),
3. Fenn (Brit./Omega Pharma-Quick-Step),
4. De Kort (Niz./Giant),
5. Cantwell (Austr./Drapac),
6. Goss (Austr./Orica) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Gerrans (Austr./Orica) 19:57:35,
2. Evans (Austr./BMC) -1,
3. Ulissi (It./Lampre) -5,
4. Porte (Austr./Sky) -10,
5. Haas (Austr./Garmin) -27,
6. Gesink (Niz./Belkin) -30.

Reklama