Hlavní obsah

Doping? Kreuzigerovi hrozí kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu disciplinární řízení! O Tour přijde

Praha

Nepříznivá zpráva pro fanoušky cyklistiky před nadcházející Tour de France: Romanu Kreuzigerovi hrozí kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu z let 2011 a 2012 disciplinární řízení u Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Než se objeví další informace, nebude stáj Tinkoff-Saxo podle prohlášení na svých internetových stránkách osmadvacetiletého českého jezdce nasazovat do závodů včetně slavné Tour. Kreuziger jakékoliv dopingové praktiky popřel.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Roman Kreuziger při prologu závodu Kolem Švýcarska.

Článek

"Informoval jsem tým, že jsem nebral žádné látky a nepoužíval zakázané metody a že jsem připraven se postavit odlišným tvrzením," uvedl na svém webu s tím, že je odhodlán využít veškeré právní cesty, aby pravda vyšla co nejrychleji najevo.

Podle antidopingové nadace UCI (CAFD) vykazovaly anomálie hodnoty z Kreuzigerova biologického pasu mezi březnem a srpnem 2011 a také v období od dubna 2012 do konce závodu Giro d'Italia v závěru května 2012. V těchto letech jezdil rodák z Moravské Třebové za kazašskou stáj Astana.

UCI českého jezdce o podezření informovala už loni v červnu. "Hned poté jsem nechal data ze svého biologického pasu prověřit dvěma akreditovanými experty, kteří loni v září a říjnu došli shodně k závěru, že hodnoty byly způsobeny jinými vlivy, než užíváním dopingových látek a metod," uvedl Kreuziger na svém webu.

CAFD posudky nepřesvědčily a Kreuzigerovi dala letos v květnu čas do 9. června, aby navrhl další postup. "Nepovolili mi další prodloužení lhůty do konce měsíce, i když jsem zdůraznil, že expertům CAFD trvalo víc než sedm měsíců, aby vyhodnotili stanoviska námi oslovených expertů," píše.

Třetí posudek se připravuje

Kreuziger nicméně stačil požádat o posudek i třetího odborníka, podle jehož předběžných závěrů lze výkyvy vysvětlit i jinými vlivy, než užíváním dopingu.

Než vyjdou najevo další informace, stáj Tinkoff-Saxo se rozhodla nenominovat Kreuzigera do závodů. Jezdec tak nebude provizorně suspendován, pokud o to nepožádá UCI nebo Český svaz cyklistiky.

"Český svaz cyklistiky zatím žádnou informaci od UCI týkající se nesrovnalostí v Romanově biologickém pasu neobdržel. Je to mnohaletý úspěšný závodník a reprezentant, který prošel stovkami negativních dopinkových testů, a proto jej až do vyřešení případu považujeme za nevinného," uvedl na svazovém webu prezident ČSC Marián Štetina.

Podobné potíže jako Kreuziger má již od loňského září Brit Jonathan Tiernan-Locke. UCI kvůli nesrovnalostem v jeho biologickém pasu vyzvala národní svaz, aby s devětadvacetiletým jezdcem elitní stáje Sky zahájil disciplinární řízení, které však nebylo ani po víc než osmi měsících uzavřeno.

Spojování s dopingovými praktikami se Kreuziger bránil už před rokem. Tehdy přiznal, že na začátku profesionální kariéry zhruba rok spolupracoval s kontroverzním lékařem Michelem Ferrarim, který byl později v Itálii potrestán zákazem působení v cyklistice. Užívání zakázaných látek však pátý muž loňské Tour de France rozhodně popřel.

V biologickém pasu sportovců se shromažďují informace o hodnotách vybraných látek v odebraných krevních vzorcích. Podezřelé změny v krevním či hormonálním profilu mohou naznačovat použití nedovolených prostředků. UCI začala biologické pasy užívat v říjnu 2007.

Vizitka Romana Kreuzigera
Datum a místo narození: 6. května 1986, Moravská Třebová
Výška a váha: 183 cm, 66 kg
Tým: Team Tinkoff-Saxo
Profesionální kariéra: Liquigas (2006-10), Astana (2011-12), Tinkoff-Saxo (od 2013)
Největší úspěchy: 5. místo na Giru d'Italia 2011 a Tour de France 2013; bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce na Giru d'Italia 2011; vítěz jedné etapy na Giru d'Italia 2012; vítěz etapových závodů Kolem Švýcarska (2008) a Kolem Romandie (2009); vítěz jednorázového závodu Amstel Gold Race 2013; juniorský mistr světa v silničním závodě s hromadným startem 2004
Ocenění: 4x vítěz ankety Král české cyklistiky (2004, 2008-09, 2013); držitel Ceny Roberta Bakaláře za celoživotní přínos a propagaci české cyklistiky 2013
Rodina: ženatý, manželka Michaela, letos v květnu, den před jeho 28. narozeninami, se jim narodila dcera Viktorka
Ostatní: v mládí se úspěšně věnoval i cyklokrosu (má dvě stříbra z MS v kategorii juniorů); syn bývalého předního čs. cyklisty Romana Kreuzigera st., pod jehož vedením začal ve 12 letech závodit; při premiéře na Tour de France v roce 2008 se 12. místem postaral o nejlepší český i čs. výsledek v historii, pátým místem na loňské Tour de France vylepšil české maximum, přestože závod jel jako pomocník stájového lídra Alberta Contadora; je absolventem střední sportovní a podnikatelské školy v Plzni; jako svoje záliby uvádí hokej a lyžování.

Reklama