Hlavní obsah

Nebojácné opice, antilopy či jedovatí hadi. Hynek v Africe poletí do cíle i kvůli těhotné partnerce

Praha

Jedovatí hadi, nevyzpytatelná zvířata a k tomu hodně proměnlivý terén. Závod Cape Epic, který startuje v Jihoafrické republice v neděli, je pro bikery nejtěžším kláním světa. O triumfu nerozhoduje „pouhá" výkonnost. Roli hraje i stravování a čistá mysl.

Foto: Foto: Michal Červený

Kristián Hynek ve dvojí podobě přímo v dějišti závodu Cape Epic 2015. Na billboardu se směje coby loňský vítěz.

Článek
Fotogalerie

„Jídelníček se řeší hodně. Stačí banální problém se zažíváním a je konec nadějí," říká Kristián Hynek, český obhájce vítězství. „Riziko nákazy se maximálně eliminuje. Náš tým má osobní kuchařku, která vaří pochutiny jako v pětihvězdičkovém hotelu. Po dojezdu etapy máme grandiózní oběd, připravuje svačinu a luxusní večeři se zákuskem," směje se Hynek.

Vše je přitom dopředu nachystané. „Jídelníček se ladí už před závodem. Volí se potraviny maximálně podporující regeneraci. Základem jsou brambory, těstoviny a rýže, maso organismus vyčerpává," vykládá Hynek. Jde o skutečnou alchymii. „Člověk je mnohdy tak zničený, že není schopný jídlo přijmout. Současně je třeba i přes obrovský výdej mít na paměti, že přejedení po etapě znamená blbé spaní v důsledku zpracování potravy, což zase bere síly."

Respekt chová i k zástupcům zvířecí říše. „Varování před smrtelně jedovatými hady jsou denní součástí závodu. Člověk si musí dávat velký pozor. Kolem trati je i spousta opic, které jsou velmi nebojácné. A v neposlední řadě mám jako před očima srážku mého parťáka z roku 2013 s malou antilopou klipspringer, na kterou prostě nebyla šance reagovat," krčí rameny uznávaný český biker.

Sjezdy jsou nepředvídatelné

Na trati se zase v obrovských rychlostech musí vyhýbat kamenům či kmenům zarostlých v trávě, jenž místy zakrývá vodou vymleté koleje. „Hlavně sjezdy jsou nepředvídatelné. Je to vabank. Buď něco trefíte, nebo máte kliku."

Více než kdekoliv jinde je důležité být maximálně koncentrovaný. Český biker se však na start postaví v očekávání narození druhého potomka. „Termín máme přesně v den poslední etapy," přiznává Hynek a ujišťuje, že jej radostná událost nijak nerozhodí.

Zkušenost má, neboť doma na něj už nyní čeká dvouletý Kristián. „Jeho narozením se můj pohled na kariéru určitě hodně změnil. Uvědomuji si, že mám zodpovědnost za rodinu. A moc mi na ní záleží. Ale člověk musí v závodě myšlenky na možná rizika vytěsnit. Opak je cestou k průšvihu," dumá Hynek.

Kristián Hynek
Narodil se 19. května 1980 v Praze, kde žije. Vystudoval FAMU. Pochází z herecké rodiny. Maminka Marie Durnová je herečkou, otec je kameraman. Prarodiče vydávali knihy v nakladatelství Hynek.
Je členem týmu Topeak Ergon Racing. S cyklistikou na profesionální úrovni začal až ve čtyřiadvaceti letech. Jeho největším úspěchem je vítězství v Cape Epic 2014 a titul mistra Evropy 2012. V roce 2013 se stal českým šampiónem v maratónu. Má bronz z mistrovství světa 2012. Dvakrát ovládl Alpentour Trophy (2012 a 2013) a Andalucia Bike Race (2011 a 2015). Byl druhý při exhibičním závodě Pražské Schody 2012 a 2014.
S partnerkou Šárkou vychovává dvouletého syna Kristiána. V březnu očekávají narození druhého dítěte.

Přiznává, že z nadcházející radostné události měl největší obavy jeho parťák Lakata. „Opatrně se při soustředění ptal, zda v případě porodu o pár dnů dříve závod nezabalím a neodletím. Ujistil jsem ho, že moje partnerka je tolerantní a chápe pro daný termín moji prioritu v podobě bitvy na kole. Věřím, že půjde spíše o pozitivní motiv. Každou etapu budu spěchat do cíle, abych se mohl spojit s domovem, zda jsem dvojnásobný otec," směje se Hynek.

A na pár dnů boje o obhajobu vytěsní i myšlenky na vlastní obchod specializující se na exkluzivní cyklistické značky, jemuž věnuje mnoho volného času. „Spousta lidí si může myslet, že podobné spojení není optimální a starost o Future cycling mi bere energii či mě rozptyluje. Ale já umím podnikání vytěsnit. A nebavilo by mě dělat jenom cyklistiku. Nemyslím si, že bych se stal úspěšnější, pokud bych po tréninku jen ležel doma a odpočíval. Potřebuji mít něco, abych ze závodní cyklistiky nezcvoknul," culí se Hynek.

„Buduji si něco pro moment, až skončím. Ale kariéra je pro mě zatím absolutní prioritou a naštěstí mám za zády parťáky, kteří zastanou spoustu práce a všechno běží i v mé nepřítomnosti, jak má. Snad jen rodinu tím časově okrádám."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články