Hlavní obsah

Češi v Africe drtí svět. Kulhavý po útoku na brodu slavil třetí etapové vítězství, stačí mu jen Hynek

Tři etapy, tří vítězství. Český biker Jaroslav Kulhavý se švýcarským parťákem Christophem Sauserem dominují Cape Epic, nejtěžší etapové bitvě horských kol. V Jihoafrické republice vyhráli borci týmu Investec Songo Specialized kromě prologu tři následující etapy a jsou jasně v čele závodu dvojic. Druhé místo průběžně patří obhájci triumfu Kristiánu Hynkovi, jenž jede s Rakušanem Lakatou za Topeak Ergon.

Foto: Sport.cz

Biker Jaroslav Kulhavý opravuje kolo během třetí etapy Cape Epic.

Článek

Středeční etapa byla nejdelší z celého závodu. Závodníci museli absolvovat sto dvacet osm kilometrů, ti nejrychlejší na trati strávili pět hodin a sedmasedmdesát vteřin. „Měli jsme problém s defektem. Hledali jsme díru, ale zalepila se tmelem, takže jsme tam foukli bombičku. Nicméně jsme nabrali ztrátu minutu a půl. Na čele byla skupina, v které pochopitelně chtěli všichni jet. Během pěti kilometrů jsme ale ztrátu sjeli," komentoval průběh etapy Jaroslav Kulhavý na svých webových stránkách.

Olympijský šampión z Londýna však nechtěl riskovat desítky kilometrů s opravovaným strojem. „Když se blížila feedzóna, tak jsem tam dospurtoval, abych měl čas vyměnit kolo a neztratili jsme kontakt se špičkou," vykládal Kulhavý.

Dvanáct kilometrů před cílem pak společně se Sauserem podnikli útok na další etapové vítězství. „Přejížděla se dlouhá kamenitá hráz přehrady. Nastoupili jsme a jeli šrot až do cíle. Bylo to těžké, navíc bylo hrozné vedro. Ale nechtěli jsme útok nechávat až na cíl, protože jsme neznali přesnou podobu tratě," vykládal Kulhavý, jehož výkon posledních dvacet minut etapy kolísal mezi 450 až 500 watty.

„Naše čísla v závěru byla prakticky totožná. Bohužel jsme v klíčovém okamžiku nezachytili Jardův nástup," přiznával Kristián Hynek, když se ohlížel za středeční etapou. Zdá se, že zatím je jako jediný schopen akceptovat tempo udávané týmem českého olympijského šampióna.

„Jsme zatím prvními poraženými, tudíž nemohu mluvit o spokojenosti. S ohledem na profil etapy jsme neplánovali žádný útok. A ještě dvacet kilometrů před cílem jsem předpokládal dojezd velké skupiny. Jenže v úzkém úseku jel na čele Jarda, následován mnou a Sauserem. Můj parťák byl však až na konci skupiny. Když to kluci zjistili, nasadili k trháku. Musel jsem počkat na Albana a následovala dvanáct kilometrů dlouhá časovka, kdy jsme jeli totální hranu. Vydrželi jsme až do cíle, Jarda se Sauserem však rovněž," posteskl si Hynek

„Zatím závod vypadá jednoznačně, ale myslím, že výkony dvou prvních týmů jsou velice podobné. Jarda má famózní formu, to musím uznat. Ale Sauser mi přijde trošku slabší. Máme nachystanou taktiku pro další etapy a vytipovaná místa k útoku. Budeme se snažit ještě vývoj závodu zvrátit," popisoval Hynek.

Reklama

Související témata: