Hlavní obsah

Jako kluk fandil při Giru u trati. Ten závod začal moji vášeň pro cyklistiku, vypráví König

Praha

Fantastické sedmé místo na Tour de France mu vyneslo fantastickou smlouvu ve fantastickém týmu Sky! Nyní se český cyklista Leopold König chystá na premiéru v dresu nejbohatšího týmu planety v závodě Grand Tour: v sobotu se postaví na start Giro d´Italia. Jednadvacet etap dlouhé bitvy, kterou dosud nikdy v životě nejel. „Cítím se stejně jako před loňskou Tour de France," připomíná loňské sedmé místo z největšího závodu světa sedmadvacetiletý borec v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: facebook Leopold König

Leopold König v den, kdy při soustředění na Tenerife stoupal na sopku Teide.

Článek

Jste na premiéru v dresu Sky v závodě Grand Tour hodně nažhavený, tím spíše, že jde i o váš debut na Giru?

Moc se těším. Myslím, že jde o závod s velkou historií a fanouškovskou základnou, který je odlišný proti Tour i Vueltě. A je to závod, který odstartoval moji vášeň pro cyklistiku, protože v roce 2001 jsme se byli s tátou v mých třinácti na závodě podívat. Zážitky mě hodně poznamenaly. A pak v roce 2012 mělo být Giro moji první Grand Tour, jenže jsem nemohl tehdy startovat kvůli zranění. Mám tedy s Girem hezké i špatné zkušenosti.

Může přiblížit vzpomínky na roli fanouška u trati Gira?

Vyjeli jsme na Passo Falzarego a následně na Passo Pordoi, kde jsme se podívali na průjezd balíku. Já jsem se na hoře ve 2200 metrech z výšky pozvracel, ale závod jsem si užil. Byl to neskutečný pocit i těch pár vteřin, kdy peloton projel. Emoce byly hodně silné. Říkal jsem si, že musí být neskutečné závod absolvovat. A teď, o čtrnáct let později, budu sám na startu.

Na Tour de France jste vybojoval minulý rok sedmé místo, o sezónu dříve byl devátý při Vueltě. Představuje start na Giru naplnění dalšího snu?

Je to něčím výjimečné. Giro mi bylo blízké, i když jsem byl menší. Být jedním z účastníků je něco velkého. Minulý rok před Tour jsem byl hodně nervózní. Šlo mi o smlouvu, o budoucnost, o výsledek. Nyní jsem v jiné situaci. Věřím, že to bude krásné.

Ovládají vás tedy odlišné pocity proti okamžikům před startem loňské Tour de France?

Jsem více uvolněný. Jdu do závodu s více čistou hlavou. Nejsem lídrem týmu a jedu už na třetí Grand Tour.

Máte už jasno, jaké budou vaše úkoly v průběhu závodu?

Pořád platí, že budu k ruce naší jedničce, kterou je Richie Porte. On je velký favorit na celkové prvenství. Má skvělou formu. Byla by škoda nedat mu maximální podporu. Uvidíme, jak mě bude potřebovat a také na formě ostatních kluků. Třeba by mě mohli zastoupit v kopcích a já bych měl volnější ruku. Variant je hodně. Už v prvním týdnu jsou dva dojezdy na kopec. Závod bude záludný už v prvních dnech. Navíc třeba povezeme růžový trikot po prvním dnu, který vyplní týmová časovka. Budu se snažit při pomoci Portemu neztrácet vteřiny a v průběhu závodu se uvidí.

V rámci tréninku jste absolvoval některé kopce z programu Gira, jednotlivé etapy jste dobře studoval. Lze porovnat stoupání, která vás čekají v Itálii, s těmi z Tour de France?

Spousta kopců je podobných. Sestriere, Finestre či Madonna di Campiglio jsou dlouhé táhlé kopce alpského typu. Jsou tam i kopce podobné španělským horám. První týden v Toskánku a na Ligurském pobřeží jsou kratší kopce. Myslím, že pár lidí s ambicemi na celkové pořadí může být mimo hru právě už po prvním týdnu.

Vyhovuje vám směsice, kterou nachystali organizátoři Gira více než kupříkladu Tour či Vuelta?

Mohlo by mi to sedět více než roviny a tlačenice na kostkách ve větru severní Francie při loňské Tour. Snad pro mě bude vše klidnější. V kopcích se cítím dobře. I když budou stoupání kratší, mohli by lidé v balíku být více unavení a závodění uvolněnější.

Byť vás premiéra na Giru teprve čeká, lze porovnávat bitvy na italských silnicích s Tour de France?

Myslím, že Giro se hodně vyrovnává Tour. Lidé, kteří startují na Giru, berou závod naprosto vážně. Je zde sto devadesát osm lidí stejně motivovaných jako při Tour. Mediálně je sledovaná více Tour. Ale jinak... Z hlediska náročnosti je to stejné, možná je Giro těžší než Tour. Tam je první týden trošku odlišný proti Giru či Vueltě.

Po skvělém startu sezóny při jednorázových závodech na Mallorce se vám následně nevedlo podle představ, ale v generálce při závodě Kolem Trentina jste vybojoval třetí místo. Šlo o velké povzbuzení?

Jdu do závodu s lepším sebevědomím. Trentino mi hodně pomohlo. Ověřil jsem si, že jsem na dobré cestě a odvádím dobrou práci. Po Trentinu jsme byli trénovat ve vyšší nadmořské výšce a moje data byla stejná jako minulý rok před Tour de France, což je dobrý signál.

Mohou se tudíž fanoušci těšit na vaše další skvělé představení?

Uvidíme, jak tělo zareaguje při závodě, protože je to přece jen odlišné proti ostrým bojům na trati. Třeba minulý rok v březnu moje data při tréninku na Pradědu nebyla dobrá. Chci říct, že čísla v tréninku jsou něco jiného než při ostrých bitvách. Ale pocitově jsem tam, kde minulý rok před Tour.

Reklama