Hlavní obsah

Spurt v druhé etapě Gira vyhrál Viviani, do čela šel Matthews

Janov
Aktualizováno

Druhou etapu Gira d'Italia vyhrál ve spurtu italský cyklista Elia Viviani. Kolega Leopolda Königa z týmu Sky těsně předčil Nizozemce Morena Hoflanda, třetí skončil Němec André Greipel.

Foto: Lapresse/fabio Ferrari, Reuters

Vítěz druhé etapy Giro d'Italia Elia Viviani

Článek

Na třináctém místě projel po 177 kilometrech cílem v Janově Roman Kreuziger a v celkovém pořadí si polepšil na páté místo. Za ním následuje lídr jeho stáje Tinkoff-Saxo Španěl Alberto Contador.

Do čela závodu se dostal Australan Michael Matthews, jenž vysvlékl z růžového trikotu krajana Simona Gerranse. Průběžnému pořadí dál vládnou jezdci stáje Orica, která zvítězila v sobotní časovce družstev.

Matthews kopíruje loňský ročník, kdy se rovněž ve druhé etapě Gira ujal vedení, které pak držel dalších pět dní. "Loni to pro mě byl opravdu mimořádný zážitek jezdit v růžovém trikotu, a když se mi teď povedlo se do něj obléknout znovu, je to o to sladší. Včera to byla týmová práce, takže musím poděkovat svým parťákům za to, kde dneska jsem," uvedl.

Viviani vybojoval první etapový triumf na některé z Grand Tour. "Je to neuvěřitelné, že se mi povedlo vyhrát. Jsme tu, abychom pomáhali Richiemu Portemu v celkovém pořadí, takže nemáme moc lidí do spurtu," uvedl šestadvacetiletý jezdec, který jede Giro potřetí. V janovských ulicích prý využil znalost trati. "Věděl jsem, že ke konci je to trochu do kopce a věděl jsem, kudy jet."

Etapu poznamenalo několik pádů. Hned dvakrát se ocitl na zemi australský šampion Heinrich Haussler. S poškozenými vazy v rameni odstoupil Belgičan Pieter Serry, jenž měl být v horách důležitým pomocníkem Kolumbijce Rigoberta Urána, druhého muže z posledních dvou ročníků Gira.

"Je to hrozná smůla a pro náš tým citelné oslabení. Bude strašně chybět. Holt se o to budeme muset podělit De la Cruz, Bouet a já," řekl Serryho kolega z týmu Etixx-Quick-Step Petr Vakoč serveru supercyclingcz. Českého nováčka na Grand Tour zbrzdil hromadný pád deset kilometrů před cílem, jemuž se se štěstím vyhnul. Nabral ale ztrátu téměř tří minut.

V pondělí čekají peloton první kopce, na trase dlouhé 136 km absolvují cyklisté i dvě vrchařské prémie druhé a třetí kategorie.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 2. etapa Albenga - Janov (177 km):
1. Viviani (It./Sky) 4:13:18
2. Hofland (Niz./LottoNL Jumbo)
3. Greipel (Něm./Lotto Soudal)
4. Mezgec (Slovin./Giant)
5. Petacchi (It./Southeast)
6. Nizzolo (It./Trek)
7. Matthews (Austr./Orica)
8. Appollonio (It./Giocattoli)
9. Colli (It./Nippo)
10. Tiralongo (It./Astana)
...
13. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo)
36. König (ČR/Sky) všichni stejný čas
139. Vakoč ČR/Etixx-Quick-Step) -2:48
Průběžné pořadí:
1. Matthews 4:32:44
2. Gerrans
3. Clarke (všichni Austr./Orica)
4. Chaves (Kol./Orica) všichni stejný čas
5. Kreuziger
6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)
7. Rogers (Austr./Tinkoff-Saxo)
8. Boaro (It./Tinkoff-Saxo)
9. Rovnyj (Rus./Tinkoff-Saxo) všichni -7
10. Tiralongo -13
...
40. König -27
124. Vakoč 3:07

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.