Hlavní obsah

Junior Gavenda dojel na MS cyklokrosařů čtrnáctý

Heusden-Zolder
Aktualizováno

Čeští junioři v úvodním závodě mistrovství světa cyklokrosařů v belgickém Heusden-Zolderu neuspěli. Nejlepší byl na čtrnácté příčce Jan Gavenda, suverénně vyhrál Nizozemec Jens Dekker před Francouzi Mickaelem Crispinem a Thomasem Bonnetem.

Foto: Sport.cz

Český junior Jiří Gavenda.

Článek

Sedmnáctiletý Dekker se hned zkraje závodu, který se jel v nevlídném počasí za větru a silného deště, osamostatnil v čele. Postupně navyšoval náskok a nakonec přesvědčivě potvrdil jakožto světová jednička i vítěz Světového poháru roli hlavního favorita.

"Jel jsem na plný plyn, ale byl to docela těžký závod a člověk si musel dávat pozor. Jsem rád, že se to povedlo, mám za sebou skvělé období," prohlásil vítězný Dekker, jemuž se v listopadu na domácí půdě v Huijbergenu podařilo dobýt i titul mistra Evropy.

Crispin dojel do cíle se ztrátou 35 vteřin, Bonnet měl na vítěze minutové manko. Gavenda zaostal za Dekkerem o více než dvě minuty, dalším Čechem v pořadí byl sedmatřicátý Václav Sirůček.

Gavenda byl přesto s výkonem i výsledkem spokojený. "Start se mi moc nepovedl, stál jsem v páté lajně. V průběhu jsem se posouval dopředu, v posledním okruhu jsem předjel v závěrečném stoupání pět soupeřů, což mě dost nakoplo. Jelo se mi dobře. Být závod delší, možná bych byl ještě lepší. Chtěl jsem být do patnáctky, což se povedlo," řekl Gavenda.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Heusden-Zolderu (Belgie):
Junioři:
1. Dekker (Niz.) 43:05,
2. Crispin -35,
3. Bonnet (oba Fr.) -1:00,
...14. Gavenda -2:10,
37. Sirůček -3:30,
41. Honzák -3:57,
49. Jarý -4:32,
54. Novák (všichni ČR) -5:41.
13:00 ženy do 23 let,
15:00 ženy elite.

Reklama

Související témata: