Hlavní obsah

Cyklokrosař Zlámalík nesmí kvůli dopingu půl roku závodit

PRAHA

Cyklokrosař Martin Zlámalík dostal půlroční distanc za pozitivní dopingový test. Disciplinární komise Českého svazu cyklistiky ve středu českému reprezentantovi vyměřila trest za užití zakázaného stimulantu efedrinu.

Článek

Pozitivní vzorek moči odevzdal Zlámalík po pohárovém závodu 19. listopadu v Plzni. Třiadvacetiletému jezdci týmu Author hrozilo delší zastavení činnosti, za zneužití efedrinu se ve sportu uděluje i dvouletý distanc.

"Po zjištění všech skutečností dospěla disciplinární komise k závěru, že specifická látka nebyla v případě cyklisty použita ke zvýšení výkonu," zdůvodnila rozhodnutí v oficiálním textu disciplinární komise vedená Milošem Kvasničkou.

Zlámalíkův trest začal platit 8. ledna. Cyklokrosový mistr Evropy v kategorii do 23 let z roku 2003 v Táboře neprošel dopingovou kontrolou po čtvrtém závodu Budvar Cupu v Plzni-Doubravě, kde obsadil čtvrté místo.

Obvinění z dopingu odmítl a požádal o přezkoumání vzorku B, ale i ten vykázal pozitivní výsledek. Několik minut před startem domácího šampionátu 8. ledna v Podbořanech byl závodníkovi odebrán registrační průkaz a zatím měl provizorně zastavenou činnost.

I po vynesení rozsudku je Zlámalík přesvědčen o své nevině. "Vinu necítím, ale rozhodnutí komise respektuji, protože je to nezávislý orgán, který zpracoval jen podklady," řekl Zlámalík, který prý neuvažuje o možnosti, že by se odvolal. "Bylo by to stejně zbytečné," domnívá se cyklokrosař.

Prohlásil, že dopingový případ pro něj bude do budoucna znamenat psychický problém. "S čistou hlavou nebudu moci závodit, dokud nebudu vědět, jak se nedovolená látka do mého těla dostala, protože druhý takový problém by znamenal konec kariéry," řekl Zlámalík.

Reklama