Hlavní obsah

MS v cyklokrosu vyhrál Vervecken, Ausbuher dojel šestý

ZEDDAM

Podruhé v kariéře získal Belgičan Erwin Vervecken zlato na světovém šampionátu cyklokrosařů. V nizozemském Zeddamu dnes zopakoval svůj triumf z Tábora 2001. Na stupně vítězů jej doprovodili jeho krajan Bart Wellens a francouzský krosař Francis Mourey, který skončil třetí. Z českých reprezentantů dojel na šestém místě juniorský mistr světa z roku 1993 Kamil Ausbuher.

Článek

Mezi 56 startujícími z 15 států odstartovali čeští cyklokrosaři výborně. V čele pelotonu vjel do terénu Petr Dlask před Ausbuherem, sedmý se v prvním kole držel Martin Bína a rychle se mezi nejlepší vmísil i Radomír Šimůnek. Ve vedoucí skupině nechyběla ani šestice Belgičanů, z domácích jezdců v ní ale byl jen De Knegt.

Záhy se však rozehrál i boj mezi nejlepšími stájemi: Wellens s Verveckenem, hájící barvy týmu Fidea, se snažili ujet Nijsovi z Rabobanku. V druhém kole také Wellens skutečně unikl, ale Nijs ho brzy dostihl. To už na trati nebyl Bína, kterého poslal předčasně ze hry přetržený řetěz. V třetím kole po strkanici skončili na zemi Dlask, De Knegt a Ital Franzoi. Zatímco soupeři se do vedoucí skupiny vrátili, Dlask začal ztrácet a jezdil až na konci patnáctičlenné skupiny.

Belgičané neustále zkoušeli atakovat

Šimůnek s Ausbuherem se takticky drželi mezi první pěticí, ale Belgičané neustále zkoušeli atakovat a v průběhu dalších kilometrů se k nim přidal i aktivní Mourey. Cílem čtvrtého z devíti okruhů projeli ve vedoucí skupině Ausbuher, Šimůnek a Mourey, jejich náskok však byl minimální. V příštím kole se pokusili ujet Wellens a Šimůnek, další Belgičané je však nenechali. Smůla potkala v šestém okruhu do té doby výborně jedoucího Šimůnka, ve sjezdu měl pád a od té doby už nechytil správné tempo.

Ještě v cíli sedmého kola byla vepředu desítka jezdců, ale jako první z ní odpadl Šimůnek, po těžkém pádu De Knegt a defekt vyřadil z boje o medaile v posledních dvou letech bronzového medailistu Svena Vanthourenhouta z Belgie. Zbylá sedmička se rozdělila až v závěru osmého kola. Ujela čtveřice Nijs, Vervecken, Wellens a Franzoi, o páté místo bojoval Ausbuher. V posledním kole vyrazil vpřed Vervecken a Nijs přehnal snahu o jeho dostižení: po těžkém pádu ze závodu odstoupil.

Vervecken si poté v klidu dojel pro svou už sedmou medaili z mistrovství světa. Wellens v cílové rovince přespurtoval francouzského jezdce a potvrdil tím dlouholetou nadvládu Belgičanů nad ostatními cyklokrosaři.

Elite:
1. Vervecken 1:05:40, 2. B. Wellens (oba Belg.), 3. Mourey oba -2, 4. Chainel (oba Fr.) -12, 5. Vannoppen (Belg.) -15, 6. Ausbuher (ČR) -19, 7. Franzoi (It.) -32, 8. De Knegt (Niz.) -46, 9. Kyzivát (ČR) -49, 10. Page (USA) -50, 11. Šimůnek -51, ...19. Dlask -1:43, 29. Mlynář -2:43, Bína (všichni ČR) nedokončil.
Družstva:
1. Belgie 8, 2. ČR (Ausbuher, Kyzivát, Šimůnek) 26, 3. Francie 30, 4. Nizozemsko 49, 5. Itálie 74.

Reklama