Hlavní obsah

Štybar je tvárnější než já, říká Dlask

PRAHA

Euforii ze Štybarova titulu mistra světa v kategorii do 23 let a vzápětí obrovské zklamání z Dlaskova propadáku mezi elitou prožil trenér Červínek na světovém šampionátu cyklokrosařů v nizozemském Zeddamu. Vojtěch Červínek je dobrovolný trenér. V osmdesátých letech vedl reprezentaci. Dnes je pro něho sport koníčkem.

Článek

Nebýt úspěšné dvojice Červínek - Štybar, český cyklokros by po pěti letech vyšel na světovém šampionátu medailově naprázdno.

Deset roků trénoval Červínek cyklokrosovou reprezentaci v dobách, kdy tituly mistrů světa postupně přiváželi Fišera, Šimůnek, Camdra, Glajza. Jenže ty časy dávno uplynuly. Červínek je už dlouho úspěšným podnikatelem ve stavebnictví, sportem se jen baví. Štybara a Dlaska koučuje ve svém volném čase. Oslovují ho mnozí další cyklisti s přáním, aby řídil jejich přípravu. Červínek je odmítá, jeho čas je drahý. Pro sport ho ukrajuje firmě i rodině.

Štybar zlato obhájil

Červínek se občas kriticky vyjadřuje k poměrům v české cyklistice. Má na to právo. Stojí za ním výsledky. Loni přivedl devatenáctiletého mladíčka Zdeňka Štybara k titulu mistra světa do 23 let. Letos Štybar celou sezónu prohrával s Belgičanem Albertem, ale rozhodující závod znovu vyhrál. Červínek umí závodníkům vyladit formu jako čaroděj. Jenže u Dlaska se mu to absolutně nevydařilo. Proč, když Štybar s Dlaskem často trénovali společně?

"Zdeněk je ve dvaceti tvárnější než já ve třiceti. Trenér s ním má jednodušší práci než se mnou," přiznal Petr Dlask den po světovém šampionátu. "Devatenácté místo mě mrzí hlavně kvůli Vojtovi i kvůli fanouškům. Zklamal jsem je," dodal smutným hlasem Dlask. Uvědomuje si, že šance na zopakování světové medaile, kterou získal v roce 2001, se každým rokem zmenšuje. Sezónu prožil báječnou, ale rozhodující den, který měl přinést medaili, se změnil v "den blbec". "Po závodě jsme se viděli jen krátce. Vojta mi řekl, ať to hodím za hlavu. Doufám, že se mnou neztratí trpělivost," deklaroval Dlask své přání pokračovat v kariéře. "Dojedu i tuto sezónu. Mám na dva roky podepsanou smlouvu s belgickou stáji Fidea."

Trénovali v Alpách

V přípravě na sezónu neváhal Vojtěch Červínek obětovat výkonnosti dvojice Dlask-Štybar řadu týdnů. V Alpách, zejména v okolí Svatého Mořice, byli od léta do podzimu jako doma. Trénink ve vysoké nadmořské výšce patří ke "kouzelným proutkům", kterými Červínek zvedá svěřencům parametry trénovanosti. Štybar i Dlask v sezóně opakovaně přesvědčili, jak účinná taková příprava může být. Na domácím šampionátu, tři týdny před světovým, Dlask suverénně vyhrál. Štybar dojel ve společném závodě elity a kategorie do 23 let pátý. "Přitom v tréninku se mi zdál Zdeněk rychlejší," řekl po mistrovství republiky Červínek. Během tří týdnů forma Štybara gradovala, Dlask se v Zeddamu utopil v beznadějném šlapání "do prázdna." Proč?

Spolupráce pokračuje

"Nechci to příliš veřejně ventilovat. Problémy si musíme vyříkat my dva s Petrem," řekl trenér Červínek. "Dlask si potřebuje uvědomit, že některé věci nemůže řešit po svém" dodal trochu tajemně Červínek. O co šlo? "Už v polovině prosince jsme se Zdeňkem odjeli do Zeddamu trénovat na trať šampionátu. Petr raději zvolil účast v domácím pohárovém závodě. Chápu ho, že si chtěl pojistit vítězství v poháru a tím i sponzorské auto, ale z pohledu výsledku na mistrovství světa to byla chyba. Na šampionát do Zeddamu jsme pak se Zdeňkem odjeli deset dní předem. Trať si projel nejmíň stokrát, mohl by na ní závodit snad poslepu. To je nutnost! O medailích v konkurenci vyrovnané světové špičky dnes rozhodují maličkosti. Petr zůstal trénovat doma, ale copak se v těch mrazech dalo pořádně jezdit? A v garáži na trenažéru se na mistrovství světa kvalitně nepřipravíte," odhalil zákulisí poslední fáze přípravy na mistrovství světa Červínek. Může zklamání z Dlaskova 19. místa vyústit v ukončení spolupráce trenéra se závodníkem? "Všechno si probereme. Konec? Ne, to si Petr nezaslouží. Je to jinak poctivý sportovec," uklidnil Petra Dlaska i jeho početný "fanklub" Vojtěch Červínek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články