Hlavní obsah

Start v Riu ohrožen! Sáblíková dřela, aby se kvalifikovala, ale časovku nakonec možná nepojede

Praha

Účast Martiny Sáblíkové v časovce na olympijských hrách v brazilském Riu je nejistá! Česko není mezi kvalifikovanými zeměmi v seznamu Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Dřina, kterou hvězdná rychlobruslařka věnovala, aby se dostala i na letní hry, možná přijde vniveč. Šokující zpráva závodnici zastihla při tréninku. Cyklistický svaz situaci ověřuje, případně zažádá o divokou kartu.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková

Článek

Cyklistiská unie zveřejnila ve čtvrtek na svém oficiálním webu seznam států a počty závodnic, které mohou být nominovány do olympijských bitev v hromadném silničním závodě i v časovce.

Vyslat své zástupkyně může 38 zemí celkem, ovšem jen 18 v časovce, k níž upínala pozornost česká sportovní obojživelnice. Její start v Brazílii byl brán po kvalifikačních peripetiích jako takřka hotová věc. Mělo se za to, že splnila podmínky pro účast v Riu devátým místem v redukovaném pořadí v časovce na zářijovém mistrovství světa. Ale teď je patrně vše jinak.

"To místo pro Martinu tam mělo být. Prvních deset zemí z časovky v Richmondu ho mělo podle pravidel zaručené. Na rovinu říkám, že to celé nechápu. Hned jsme požádali UCI o jejich stanovisko a vysvětlení," uvedl generální sekretář českého svazu Stanislav Kozubek. Připustil ale, že kvalifikační kritéria mohou mít nejednoznačný výklad. "Dají se často vykládat dvěma směry a jsou složitá. Také dráhaři sprinteři do poslední chvíle nevěděli, na čem jsou," řekl Kozubek.

Podle kouče je to šum

Pokud by česká strana neuspěla s dovoláním po nápravě, je připravena požádat o divokou kartu. "A věřím, že v takovém případě bychom měli šanci," dodal Kozubek.

"Myslím, že došlo k nějakému šumu," vyjádřil se pro ČT trenér Sáblíkové Petr Novák. S olympijským startem svěřenkyně počítá.

"Tu zprávu jsme se dozvěděli od médií akorát ve chvíli, kdy jsme byli na tréninku. Četli jsme ještě znovu pravidla z Richmondu, v nichž je jasně psáno, že prvních deset zemí má právo startu na olympijských hrách, dalších 15 bude doplněno. Zatím zůstávám v klidu, protože nevím, proč by to mělo být jinak," poznamenal též Novák.

Představa, že by veškerá příprava a kalendář připravený s ohledem na start v Riu přišly vniveč, je pro něj zdrcující. Ale zatím nepředbíhá událostem. "Nechci to vůbec domýšlet do toho závěru, že by Martina v Riu neměla startovat. Věřím, že tam na startu časovky nebude chybět," prohlásil Novák.

Jisté je, že do 15. června mají národní olympijské výbory nahlásit, zda mají zájem o všechna "vyjetá" místa, pak dojde na přerozdělování. Z oznámení UCI není zřejmé, nakolik přichází do úvahy posun Sáblíkové. Česku patří v žebříčku místo až v páté desítce.

Dá se ale očekávat, že právě v časovce se místa asi moc uvolňovat nebudou. Celkem má na start olympijského závodu nastoupit jen 25 cyklistek z 18 zemí, dvojí zastoupení mají mít Austrálie, Belgie, Kanada, Německo, Nizozemsko, Švédsko a USA. Po jednom místu mají Bělorusko, Francie, Británie, Itálie, Japonsko, Lucembursko, Nový Zéland, Polsko, JAR, Rusko a Ukrajina.

Reklama