Hlavní obsah

Romantika v Normandii, pak strašidelná Měsíční hora. Stará dáma zvedá oponu

Praha

Romanticky vyhlížející ostrov Mont Saint Michel bude dějištěm startu nejtěžšího cyklistického závodu planety: Tour de France! V sobotu v místě, které trvale obývá 44 obyvatel, vyrazí 198 závodníků a doprovodná karavana čítající přes tisíc lidí vstříc třítýdenní pekelné bitvě o žlutý trikot. Nejprestižnější dres, který je možný v silničním závodě získat.

Cyklisti i fanoušci se připravují na Tour de FranceVideo: Reuters

 
Článek

Start Tour se na francouzskou půdu vrací po třech letech (2014 Leeds, 2015 Utrecht). A organizátoři vybrali místo zařazené na seznamu světového dědictví UNESCO, které během roku navštíví 3 milióny turistů.

Navždy bude spojené i s kariérou českého paralympionika Jiřího Ježka, který zde jako předjezdec absolvoval v roce 2013 časovku s dojezdem právě pod klášterem, jehož řeholníci tvoří přes polovinu stálých obyvatel ostrova. Ten spojuje od roku 2014 s pevninou 750 metrů dlouhý most pro pěší turisty, který se stane začátkem řehole dlouhé 3535 kilometrů.

Finiš prvního dne bude neméně spektakulární. Vedle muzea u pláže Utah Beach, která v roce 1944 proslula vyloděním spojeneckých sil při bitvě o Normandii. V této části Francie stráví peloton tři dny. Následovat bude týden v Pyrenejích. Na 14. července, den státního svátku pořadatelské země, připadá epická bitva na Mont Ventoux.

Tour bude gradovat v Alpách

Hora, která se do programu Tour vrací prvně od roku 2013, je označována též jako Větrná, Lysá či Měsíční. Po idylickém začátku stoupání největším cedrovým lesem Evropy přichází nekonečné kilometry mezi bílými skalami. Mezi jezdci vyvolává 15,7 kilometru při průměrném sklonu 8,8 procenta strach. Vždyť právě zde v roce 1967 zemřel Tom Simpson, jehož pomník je u silnice vytesán. A obávaná hora se mnohdy stává „pohřebištěm nadějí" největších favoritů.

Poslední týden 103. ročníku přinese etapy v Alpách, kde bude bitva o žlutý trikot gradovat. Cyklisté budou mít v nohách 2927 kilometrů. A navíc přijde na řadu horská etapa po dni volna, což řada závodníků nesnáší.

Celkem jedenáct etap je dle charakteristiky organizátorů značeno jako horských, osm dílů letošního ročníku Tour je připraveno pro spurtery a cyklisty čekají i dvě časovky.

Hlavní favorité Tour
Chris Froome (Velká Británie, Sky)
31 let, 2x vítěz Tour de France (2013, 2015), 2. v Tour de France (2012), 2x druhý na Vueltě (2011, 2014). Nejlepší výsledek sezóny: vítěz etapového závodu Criterium du Dauphiné.
Alberto Contador (Španělsko, Tinkoff)
33 let, 2x vítěz Tour de France (2007 a 2009), 2x vítěz Giro d´Italia (2008, 2015), 3x vítěz Vuelty (2008, 2012, 2014). Nejlepší výsledek sezóny: vítěz etapového závodu Vuelta al Pais Vasco, 2. celkově na Paříž-Nice a Kolem Katalánska
Nairo Quintana (Kolumbie, Movistar)
26 let, 1x vítěz Giro d´Italia (2014), 2x druhý v Tour de France (2013, 2015). Nejlepší výsledek sezóny: vítěz etapových závodů Route de Sud, Kolem Švýcarska a Kolem Katalánska.
Koho také sledovat
Richie Porte (Austrálie, BMC), Tejay van Garderen (USA, BMC), Fabio Aru (Itálie, Astana), Dan Martin (Irsko, Etixx-Quick Step), Bauke Mollema (Nizozemsko, Trek), Thibaut Pinot (Francie, FDJ), Romain Bardet (Francie, AG2R), Joachim Rodríguez (Španělsko, Kaťuša)

Reklama