Hlavní obsah

Zpropadená třináctka. Cinkovi spadl řetěz, bral bramborovou medaili a musel na doping

Nové Město na Moravě

Snil o medaili. Na minulém mistrovství světa horských kol vybojoval český reprezentant Ondřej Cink bronz. Při představení na domácích trati v Novém Městě na Moravě chtěl proniknout znovu na pódium. Jenže při nedělní bitvě ve Vysočina Aréně v závodě elite se musel spokojit se čtvrtým místem.

Foto: Jaroslav Šnajdr, ČTK

Český biker Ondřej Cink dojel na MS v Novém Městě na Moravě čtvrtý.

Článek
Fotogalerie

„Určitě necítím zklamání. Medaile nevyšla, ale může vyjít příště. Nešlo o poslední mistrovství světa kariéry," krčil rameny Cink, když v cíli přijímal gratulace za předvedený výkon. Do závodu vyrážel se startovním číslem třináct, které jakoby předznamenalo jeho závod.

„Šel jsem do toho naplno, v žádné pasáži jsem se nešetřil," rekapituloval průběh bitvy o medaili pětadvacetiletý rodák z Rokycan.

V jednom okamžiku se probil na třetí příčku a jel v čelní skupině s Kulhavým a Schurterem. „Žádná domluva mezi mnou a Jardou ale neproběhla. Spíše tam byla trošku rivalita. Dvakrát jsem se snažil jít přes Jardu, ale hlídal si pozici a nepustil mě," vyprávěl Cink.

Cink: Schurter to takticky zvládl perfektně

V průběhu třetího kola pak ztratil kontakt s dvojicí lídrů. „Byl jsem vpředu, ale bohužel mi v třetím kole spadnul řetěz. Ztratil jsem asi patnáct vteřin, což je v tomhle tempu hrozně moc. Trať je v Novém Městě nahoru dolů a nedá se nikde odpočinout," vykládal Cink, že dohnat manko bylo problematické.

Nicméně i přes trable se dokázal nejprve dotáhnout na Absalona a společně pak docvakli i dvojici Kulhavý-Schurter jezdící v čele závodu. „Jakmile jsme se ale dotáhli, Schurter nastoupil. Nemohl jsem reagovat. Takticky to zvládl perfektně," uznal kvality obhájce titulu Cink. „Pak už jsem se snažil jen hlídat čtvrté místo," říkal český závodník.

Byť na stupně vítězů nedosáhl, při průjezdu cílovou rovinkou si mohl užít bouřlivý aplaus. „Ohromné díky patří fanouškům, kteří byli fantastičtí. Ani nelze slovy popsat, jakou v lese podél trati vytvořili atmosféru. Byli prostě úžasní," rozplýval se Cink, který se o radost nestihl ani podělit s nejvěrnějšími příznivci, protože musel na dopingovou kontrolu.

Reklama