Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Osud mi teď všechno vrací zpátky, jásal Sagan po vítězném hattricku

Radek MalinaSport.czPrávo

Absolvoval jubilejní stou etapu na Tour de France a vyšperkoval ji vítězstvím! Při pondělním šestnáctém dějství nejtěžšího cyklistického závodu planety porazil Slovák Peter Sagan o milimetry Nora Kristoffa a v letošním ročníku slavil už třetí dílčí triumf.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Slovák Peter Sagan i v Bernu uhájil zelený trikot na Tour de France.

Článek
Fotogalerie

„Je to neuvěřitelné. Už tolikrát jsem byl o pár centimetrů druhý... Ale věřím v osud a ten mi zřejmě vše nyní vrací zpět," radoval se v cíli šestadvacetiletý rodák ze Žiliny.

Na Tour de France debutoval v roce 2012. Tehdy ovládl tři etapy a suverénně získal zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže. O rok později byl na pásce nejrychlejší pouze jedenkrát, přesto znovu dominoval bitvě o zelený trikot stejně jako v sezóně 2014, kdy ovšem nebyl nejrychlejší ani v jedné etapě. Minulý rok se situace opakovala. Sagan byl sedmkrát na stupních vítězů, nikdy však na nejvyšším. Zelený trikot přesto bral.

Letos přijel na Tour v duhovém dresu mistra světa a dělá mu čest. Ovládl hned druhou etapu, pak dominoval jedenácté. A v pondělí uzavřel vítězný hattrick! „Hodně dlouhá etapa v horkém počasí. Dojezd byl hodně technický. A finiš doslova šílený," smál se Sagan, když kráčel na pódium.

„Domníval jsem se, že jsem druhý. Nebyl jsem si jistý vítězstvím. A pak přišli a řekli, že jsem vyhrál. Myslím, že Kristoff udělal chybu a hodil kolo do cíle pozdě," radoval se borec týmu Tinkoff.

„Jsem pyšný na tým, který odvedl skvělou práci. Výhra je pro mé parťáky a našeho bosse Olega Tinkova," vyprávěl Sagan, jenž byl na Tour třiatřicetkrát na stupních vítězů.

V Bernu měl obrovskou podporu, záplava slovenských vlajek byla nekonečná. „Je skvělé, že mě mohli vidět vyhrát," těšilo Sagana, jenž míří pro pátý zelený trikot v řadě. Rekordmanem je Němec Zabel, jenž dominoval bodovací soutěži na Tour de France v letech 1996 až 2001.

Reklama

Související témata: