Hlavní obsah

Kozlíková skončila v bodovačce na MS šestá, ostatní neuspěli

BORDEAUX

Lada Kozlíková se postarala šestým místem o nejlepší český výsledek na mistrovství světa v dráhové cyklistice. Na oválu ve francouzském Bordeaux sice nenavázala na stříbro ze šampionátu v roce 2002, ale suverénně předčila ostatní kolegy z reprezentace. V posledním závodu na kilometr s pevným startem se jí výsledkově přiblížil Alois Kaňkovský, ale sedmým místem zaostal podle vlastních slov daleko za očekáváním.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

"Jsem strašně zklamaný, pevně jsem věřil, že budu do třetího místa," řekl ČTK Kaňkovský, který počítal s časem kolem 1:02 minuty. "Na olympijských hrách jsem zajel bez tak speciální přípravy 1:03, ale tady jsem byl pomalejší. Neumím si to vůbec vysvětlit, nevím, kde se mohla stát chyba," uvedl.

Kozlíková začala závod na 100 okruhů skvěle a hned v prvním bodovaném sprintu si za prvenství připsala pět bodů. V dalších třech vyšla naprázdno a vzápětí ujelo pět soupeřek, Kozlíková prokázala bojovné srdce a sólovou stíhací jízdou se do vedoucí skupiny dotáhla. V šestém bodování skončila třetí, medailovou příčku však neudržela.

"Jelo se mi dobře, odevzdala jsem maximum, na co jsem dnes měla. Už před startem jsem říkala, že budu brát jakékoliv umístění do osmé příčky," řekla cyklistka, která má před sebou ještě scratch, v němž se stala před čtyřmi lety mistryní světa. Zlato v bodovačce obhájila Italka Vera Carraraová, pro ruskou veteránku Sljusarevovou bylo stříbro již osmou medailí v této disciplíně z MS.

Ve stíhacím závodu se rovněž radoval obhájce titulu Němec Robert Bartko, který ve finále předčil o minutu Nizozemce Jense Mourise. Mezi šesti přemožiteli Kaňkovského čněl na kilometru vítězný Brit Chris Hoy. Nezvyklou parádu si dovolil v keirinu nizozemský sprinter Theo Bos, který měl tak velký náskok, že v cílové rovince slavil s rukama nad hlavou. Ivan Vrba s Adamem Ptáčníkem neuspěli ve svých jízdách, ani v následných opravách.

Propadákem skončilo vystoupení Ondřeje Sosenky. Světový rekordman v hodinovce se vrátil na dráhové mistrovství po šesti letech strávených výhradně na silnicích, ale ve stíhačce na 4 kilometry zklamal. Mezi dvaadvaceti startujícími dosáhl až devatenáctého času. "Věděl jsem, že pojedu super, nebo strašně špatně. Bohužel se naplnila druhá verze," řekl člen italské silniční profesionální stáje Acqua e Sapone.

Muži:
Stíhací závod na 4 km:
finále: Bartko (Něm.) 4:23,479 - Mouris (Niz.) 4:24,480, o 3. místo: Manning (Brit.) 4:20,908 - Sanchez (Fr.) 4:29,014, ....v kvalifikaci 19. Sosenka (ČR) 4:35,410.
1 km s pevným startem:
1. Hoy (Brit.) 1:01,361, 2. Kersten (Austr.) 1:02,085, 3. Pervis (Fr.) 1:02,696, 4. Veldt (Niz.) 1:02,909, 5. Sireau (Fr.) 1:03,107, 6. Feng Jung (Čína) 1:03,314, 7. Kaňkovský (ČR) 1:03,569.
Keirin:
1. Bos (Niz.), 2. Escudero (Šp.), 3. Tournant, 4. Bourgain (oba Fr.), 5. Kwiatkowski (Pol.), 6. Mulder (Niz.), ... z oprav nepostoupili Ptáčník, Vrba (oba ČR).
Ženy:
Bodovací závod na 25 km - finále:
1. Carraraová (It.) 35 bodů, 2. Sljusarevová (Rus.) 35, 3. Pascualová (Šp.) 32, 4. Gonzalezová (Kuba) 32, 5. Batesová (Austr.) 29, 6. Kozlíková (ČR) 27.

Reklama