Hlavní obsah

Cyklistka Kozlíková skončila na MS sedmá ve scratchi

BORDEAUX

Česká cyklistka Lada Kozlíková vybojovala na světovém šampionátu dráhařů ve francouzském Bordeaux sedmé místo v disciplíně scratch. Z titulu se radovala Kolumbijka Maria Lisa Calleová před Grinou Grainovou z Kanady a ruskou veteránkou Olgou Sljusarevovou.

Článek

V závodě na 40 kol (10 km) se jako první pokusila o únik Sljusarevová, ale dopadla stejně jako její následovatelky Britka Harrisová a Nizozemka Visserová - početné startovní pole závodnic je dostihlo. Až po polovině závodu unikla prakticky neznámá Grainová a po několika kolech se k ní přidala Calleová. Jejich úsilí bylo korunováno dojetím soupeřek o kolo a tím bylo rozhodnuto o dvou nejcennějších kovech.

Kozlíková jela velmi dobře takticky a v závěru se posunula do čela pelotonu. Ještě do posledního kola vjížděla na vedoucí pozici, což by znamenalo pro mistryni světa z roku 2002 zisk bronzu. Na předposlední rovince se však před ní dostala Sljusarevová a v poslední zatáčce i Američanka Quinnová, která navíc českou reprezentantku doslova "zavřela", takže se před ni dostaly ještě dvě soupeřky. Spurt vyzněl nakonec pro Rusku, která při pátém scratchi v programu MS vybojovala pátou medaili.

"Tato disciplína je dost i o štěstí, to já dnes neměla. Každý čekal, kdo pojede, a nejel nikdo, takže průměrná Kanaďanka získala kolo náskoku. Škoda, že mě Američanka sevřela, mohlo to být o dvě místa lepší," řekla ČTK Kozlíková.

Lazar s Bláhou dvakrát zaváhali

V dramatickém bodovacím závodu dvojic si připsal do své sbírky v této disciplíně již třetí titul mistra světa Španěl Joan Rosello Llaneras, který dnes startoval s Issakem Galvezem Lopezem. Stříbro vybojovala ukrajinská dvojice Lubomyr Polatajko, Volodymir Rybin, bronz získali Juan Esteban Curuchet a Walter Perez z Argentiny.

Pouze tyto tři páry a čtvrtí Britové ujeli plný počet 200 kol (50 kilometrů), ostatní již byli zpět minimálně o kolo. Česká dvojice Petr Lazar a Martin Bláha, obhajující šesté místo z loňského světového šampionátu, dvakrát zaváhala a ztráta dvou okruhů ji odsunula na 13. místo.

"Byl to závod, jaký jsem ještě nezažil. Vsadili jsme v první polovině na únik, který však nevyšel, a to nás stálo strašně moc sil, které potom chyběly. Nestačili jsme ostrému tempu, soupeři byli prostě lepší," řekl Lazar. Podobně však dopadli například i favorizovaní Němci, kteří dokonce ze závodu odstoupili.

Theo Bos znovu na trůnu

Mezi sprintery se po roční odmlce, když v Los Angeles skončil až sedmý, vrátil na světový trůn Nizozemec Theo Bos, který tak po keirinu přidal na své konto další nejcennější kov. Ve finále mu přitom byl Brit Craig Maclean vyrovnaným soupeřem v obou jízdách. V souboji o bronz mezi Mickaëlem Bourgainem z Francie a Stefanem Nimkem byl ke zklamání domácích diváků úspěšnější německý sprinter.

V závěrečné disciplíně šampionátu keirinu žen zaskočila domácí favoritku a zlatou medailistku z posledních dvou šampionátů Claru Sanchezovou Němka Christin Mucheová, která získala poprvé na MS medaili a hned vystoupila na nejvyšší stupeň. Třetí skončila Číňanka Kuo Šuang.

Muži - bodovací závod dvojic na 50 km:
1. Španělsko (J. R. Llaneras, Galvez Lopez) 16 bodů, 2. Ukrajina (Polatajko, Rybin) 11, 3. Argentina (J.E. Curuchet, Perez) 9, 4. Británie 6, 5. Švýcarsko -1 kolo/15, 6. Belgie -1 kolo/9, 7. Nizozemsko -1 kolo/6, 8. Austrálie -1 kolo/5, ...13. ČR (Lazar, Bláha) -2 kola.
Muži - sprint:
Finále: Bos - Maclean 2:0 (10,374+10,510), o 3. místo: Nimke - Bourgain 2:0 (10,576+10,683). Další pořadí: 5. Zielinski (Pol.), 6. Levy (Něm.), 7. Chiappa (It.), Tournant (Fr.) diskvalifikován.
Semifinále: Bos (Niz.) - Nimke (Něm.) 2:0 (10,801+10,376), Maclean (Brit.) - Bourgain (Fr.) 2:1 (-10,464, 10,475+10,785).
Ženy - scratch:
1. Calleová (Kol.), 2. Grainová (Kan.), 3. Sljusarevová (Rus.), 4. Quinnová (USA), 5. Gebhardtová (Něm.), 6. Cucinottaová (It.), 7. Kozlíková (ČR), 8. Visserová (Niz.).
Ženy - keirin:
1. Mucheová (Něm.), 2. Sanchezová (Fr.), 3. Kuo Šuang, 4. Mu Ti (obě Čína), 5. Reedová (Kan.).

Reklama