Hlavní obsah

Skvělý debut! Cink oslnil u protinožců. Všichni mě plácali po zádech, lebedil si bývalý biker

Praha

Vynikající premiéra! Český cyklista Ondřej Cink zdárně zvládl první ostré vystoupení v dresu silničního týmu Merida Bahrain po přestupu z horských kol a užívá si pochvalné ódy, které znějí ze všech stran. Šestadvacetiletý rodák z Rokycan vybojoval dvaadvacátou příčku při závodě Tour Down Under v Austrálii a vysloužil si uznání. „Všichni mě plácali po zádech. I já sám byl překvapený," říkal po pondělní vyjížďce ještě u protinožců, během níž sestava týmu vstřebávala předchozích šest etap dlouhých v součtu 802 kilometrů.

Foto: teambahrainmerida.com

Český cyklista Ondřej Cink během závodu Tour Down Under v Austrálii.

Článek
Fotogalerie

Při prvním etapovém závodě mezi elitou jste vybojoval dvaadvacátou příčku a po lídru Viscontim byl druhý nejlepší z týmu. Jak hodnotíte vystoupení v Austrálii?

Všechno šlo nad očekávání dobře. Byl jsem sám překvapený. Před startem mě tížila nervozita. Nevěděl jsem, do čeho jdu. Nedokázal jsem se vžít do závodní rychlosti, byl jsem napnutý z toho, jak zvládnu pohyb v pelotonu. Ale sedlo mi to. Hodně mi pomáhal náš lídr Visconti, kolem něhož jsem se pořád motal a moc jsem se naučil.

Představoval největší neznámou proti závodům na horských kolech pohyb v pelotonu?

Je to nervózní, nebezpečné. Nebudu tvrdit, že jsem neměl strach z pádu. Ale adrenalin, jenž člověka zaplaví v závodě, strach odsouvá. Bojuje se na sto procent. Všichni chtějí být vpředu, v kritických místech to byl už v prvním závodě sezóny tuhý boj o pozice. Hodně mě překvapilo, jak jsem vše zvládal. Neměl jsem problémy se pohybovat v balíku. I kluci z týmu mi říkali, že to nemohl být můj první závod, podle toho, jak jsem se pohyboval, a chválili mě, že jsem vše zvládal technicky.

Došlo už na hodnocení v rámci týmu?

Všichni mě plácali po zádech. Realizační tým mě chválil, byli spokojení. Nikdo nečekal, že mi to tak půjde. Byl jsem hodně platný závodník. Dostal jsem pochvalné zprávy od týmových manažerů i trenérů, že jsou více než spokojení.

Poprvé jste musel absolvovat šest závodních dnů v řadě, přičemž dosud jste byl zvyklý z biků maximálně na osmdesát minut dlouhou závodní zátěž. Jak jste se vypořádal s etapovou premiérou fyzicky?

První etapa byla pohodová, dalších pět už bylo hodně rychlých. Po druhé etapě jsem měl nohy jako kameny. Rána pro mě byla náročná. Ale v etapě jsem se rozjel a únava odešla. Nicméně šestý den pro mě byl velmi náročný. Věřím, že s přibývajícími závody se situace bude lepšit.

Dvakrát jste se dostal do úniku, přičemž jednou jste z něj vytěžil triumf v horské prémii.

Byl jsem mezi třemi závodníky, kteří byli určení zkoušet skákat do úniků. Zjistil jsem, že není nic jednoduchého se tam dostat. Úplně nejtěžší je vlastně právě schopnost vyrazit ve správný okamžik, protože je to nástup za nástupem, ale peloton nenechá odjet každého. Opravdu to bolí (směje se).

Byla právě čtvrtá etapa, kdy jste byl v úniku a vyhrál vrchařskou prémii, nejvydařenější?

Jsem spokojený celkově. Cítil jsem se výborně v kopcích. Přitom poslední týden před závodem jsme neměli moc dobrý trénink. Byli jsme šest dnů v Bahrajnu a plnili různé sponzorské povinnosti. Na kole jsme sice seděli, ale moc nejezdili. I sportovní ředitel nás uklidňoval, že ostatní týmy budou rychlejší.

Je konečné umístění, účinkování během etap a chvála hrnoucí se ze všech stran hodně zavazující?

Spíše uklidňující. Zjistil jsem, jak vše chodí a moc se těším na další závod. Velmi dobře si přitom uvědomuji, že závod nemusí mít pokaždé stejný průběh. Vím, že v Evropě bude při závodech v pelotonu přes dvě stě lidí, ale jsem moc spokojený, jak jsem premiéru zvládl.

Máte už jasno o dalším programu?

Ve středu se vracím domů, kde zůstanu přibližně týden. Program bude spíše odpočinkovější. Pak mě čeká trénink v Andalusii před Ruta del Sol. A následně určitě absolvuji tréninkový kemp, abych se dobře připravil na Strade Bianche. Bude to vrchol první části sezóny a hodně těžký. Skoro dvě stě kilometrů nahoru dolů. Sám jsem zvědavý, jak to zvládnu. Pak mě čekají závody v Katalánsku, Baskicku, měl bych jet Romandii a Dauphiné.

Reklama

Související témata: