Hlavní obsah

Před epickou bitvou dře Hynek druhý měsíc v lesích mezi zabijáky. Naštěstí se mu vyhýbají

Praha

Druhý měsíc netradičního soustředění načal biker Kristián Hynek. Borec z týmu Topeak Ergon chce vybojovat druhý triumf kariéry na Cape Epic, etapovém závodě dvoučlenných týmů v Jihoafrické republice. A protože loňský ročník měl daleko k představám českého reprezentanta, zvolil letos před epickou bitvou hodně specifickou přípravu.

Foto: archiv Kristiána Hynka

Český biker Kristián Hynek před startem závodu Attakwas v Jihoafrické republice

Článek
Fotogalerie

Už od druhého lednového dne pobývá šestatřicetiletý pražský rodák ve Stellenboschi v Jihoafrické republice. „Snažím se poučit z chyb. Mám pocit, že minulý rok jsem zde před Cape Epic strávil málo času," vysvětluje Hynek netradičně dlouhou přípravu v dějišti závodu.

„Podle všeho půjde o nejnabitější ročník v historii. V minulosti byly na startu silné týmy, ale jejich cílem bylo třeba jen etapové vítězství. Letos má být vše jinak. Adeptů na celkové prvenství bude mnoho. I proto je příprava maximální. Vše jsem podřídil Cape Epic. Dalším vrcholem bude až červnové mistrovství světa," vypravuje Hynek.

„Podmínky v Jihoafrické republice jsou hodně specifické. A příprava v místě činu je k nezaplacení. Už jsem byl projet tři etapy, další čtyři ještě prozkoumám v dalších dnech," přibližuje Hynek. „Je to dobrý psychologický bonus, byť není šance si zapamatovat detaily každé etapy. Spíše jde o představu, kde je jaký terén či kopec," míní Hynek, jehož partnerem bude Rakušan Lakata.

A zatímco český borec pyšnící se mimo jiné i titulem z mistrovství Evropy bitvu v Jihoafrické republice vyhrál, jeho parťákovi chybí ve výčtu úspěchů jen triumf z Cape Epic. „Naše motivace je extrémní. I proto jsme udělali změny i v technickém zabezpečení," vykládá Hynek.

O co se jedná? „Měli jsme v minulosti hodně defektů. Pneumatiky nás ve sjezdu limitovaly. Byly super do rychlého terénu, ale do afrických podmínek, kde je plno kamení a trnů jsme si nyní vybrali Maxxis. Má být odolnější, což se zatím potvrzuje. A ve sjezdech mám rozhodně větší jistotu," lebedí si Hynek.

Aby v Africe při fyzickém drilu nestrádal psychicky, vzal s sebou manželku Šárku a syny Kristiána s Mikulášem. K rodinné dovolené má však pobyt hodně daleko. Český biker denně vyráží na trénink, víkendy věnuje bojům o vteřiny při místních menších podnicích. „Objem kilometrů není nijak šílený. Hlavně jde o intervalový trénink. Hodně simulují závodní tempo a zařadil jsem dost startů v místních podnicích. Mám dojem, že právě to mi minulý rok chybělo," přemítá Hynek.

„Dva měsíce bez ženy a kluků bych dával těžko. Děti ještě nechodí do školy, takže to byla jedinečné možnost odjet na delší dobu. Každopádně přítomnost rodiny mi dodává energii. Dvakrát jsme společně vyrazili k moři, byli jsme v přírodním parku, kde měly slony, lvy či aligátory," vypravuje Hynek.

Právě v obdobě české zoologické zahrady viděl biker hady, kteří jsou vyhlášenými zabijáky. „Podle poučky je třeba v případě uštknutí hada usmrtit a vzít do nemocnice, aby lékaři přesně věděli, jaké použít sérum. Naštěstí jsem při tréninku žádného nepotkal. A co vím, tak jsou jejich útoky výjimečné. Člověka napadnou jen v případě ohrožení. Já jsem potkal jen antilopu, která byla ze setkání dost vylekaná a běžela po cestě před kolem. Jinak mi společnost v lesích obstarávají opice a o dost větší pavouci ve srovnání s Českem," přibližuje kontakt s africkou faunou Hynek, jenž si v jednom z menších závodů si připsal triumf a při maratónu Attakwas byl druhý.

Od pátku jej pak čeká třídenní etapový podnik, jenž bude generálkou na Cape Epic. Následně bude Hynek další tři týdny dřít v Jihoafrické republice, pak si na pět dnů odskočí domů a následně už bude ladit formu v dějišti Cape Epic. „Když je člověk tak dlouho za přípravou v zahraničí. Je třeba najít správný rytmus. Větším, že to tak v mém případě bude a dočkám se odměny."

Reklama