Hlavní obsah

Šampión Sagan rozdrtil vrchaře, přestože se cítil bídně. Kreuzigera vyřadila nemoc

Praha

Excelentní formu potvrzuje slovenský cyklista Peter Sagan při etapovém závodě Tirreno-Adriatico, kde vyhrál už dvě etapy. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby ovšem úřadující mistr světa neovládl páté dějství závodu, které bylo ušité pro vrchaře. Sedmadvacetiletý rodák ze Žiliny slavil už dvaadevadesáté vítězství kariéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sagan vyhrál 5. etapu, Tirreno-AdriaticoVideo: sntv

 
Článek

„Byl to neuvěřitelný triumf. Přitom jsem se necítil moc dobře. O to větší radost mám," komentoval Sagan nečekanou výhru.

Etapa měla patřit vrchařům. V závěru borci, jimž kopce sedí, zkoušeli útočit, jenže hlavní skupina vždy uprchlíky dostihla. „Chvílemi jsem si myslel, že ostatní cyklisté nestudovali profil, protože se celý den jelo naplno a neustále se útočilo. A přitom konec byl pekelně těžký," ohlížel se za nedělním dnem Sagan.

 

1990 - what a harvest! ❤️💙 #Tirreno #VamosNairo (📸 LaPresse / RCS Sport / @tirreno_adriatico)

Příspěvek sdílený Movistar Team (@movistar_team),Bře 13, 2017 v 4:16 PDT

Tři kilometry před cílem totiž na cyklisty čekalo prudké stoupání se sklonem až dvaadvacet procent. Zde atakoval lídr závodu Quintana, následovalo jej sedm dalších borců. Sagan ztratil, ovšem na následné rovině táhl čtyřčlennou skupinu a dokázal se vrátit do čela.

„Rafal Majka pro mě odvedl neuvěřitelnou práci. Nabádal jsem ho, aby nebláznil, že spolu pojedeme, a když bude mít dobré nohy, uděláme vše pro jeho úspěch. Ale důvěřoval mi víc než já sám sobě," přiznával Sagan, jak moc se pro něj obětoval parťák z týmu Bora-Hansgrohe.

Kreuziger odstoupil

Na posledním kilometru se Sagan držel v přední skupině, ještě tři sta metrů před cílem byl šestý, ale pak vyrazil a nikdo ze soupeřů neměl ve spurtu nárok. „Vydal jsem ze sebe všechno," komentoval Sagan okamžik, kdy se s vyceněnými zuby přehnal kolem soupeřů po 209 kilometrů dlouhé etapě s průměrnou rychlostí 41,788 kilometrů. „Brilantní, neuvěřitelné," řičel do mikrofonu televizní komentátor ohromen triumfem slovenského borce.

Mnohem méně radosti prožívá Roman Kreuziger z týmu Orica-Scott, jenž dorazil do cíle padesát vteřin za Saganem a liboval si, jak se cítí den za dnem lépe. Jenže v pondělí ze závodu odstoupil. „V týmu řádí nějaký virus. V neděli večer jsem měl vysokou horečku, ráno jsem se necítil dobře. Tým rozhodl, že je lepší nestartovat, aby nebyl ohrožen další program," vysvětlil Kreuziger.

„Budu čtyři dny v klidu. Následně se uvidí, jak budu moci trénovat. Není to nic, co by mělo ohrožovat závodní program. Do mého příštího startu zbývají ještě dva týdny," uvedl Kreuziger.

Reklama

Související témata: