Hlavní obsah

Štybara i Vakoče štvou prohrané spurty. Příště chtějí útočit společně a tvrdí: Musíme vyhrát

Praha

Dvě druhá místa během čtyř dnů museli překousnout čeští cyklisté na prestižních akcích. Nejprve v neděli prohrál spurt v epické bitvě Paříž-Roubaix Zdeněk Štybar, ve středu pak stejně dopadl i jeho parťák z týmu Quick-Step Floors Per Vakoč, když neobhájil loňské prvenství z Brabantského šípu.

Foto: Quick-Step Floors

Petr Vakoč v závodě Brabantský šíp.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih cyklistického závodu Paříž - Roubaix

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Cyklistická klasika - Brabantský šíp 2017

„Mým cílem bylo triumf zopakovat. Konečný výsledek trošku mrzí, ale zase mě těší způsob, jímž jsem se dostal do boje o pódium, které je nakonec dobrým výsledkem," hodnotil Vakoč vystoupení ve 197 kilometrů dlouhém závodě.

Když se totiž zrodil klíčový únik, Vakoč mezi uprchlíky nebyl. Ve skupině měl sice dva týmové parťáky, takže se zdálo, že má Quick Step Floors situaci pod kontrolou. Jenže hlavní pole nabralo ztrátu až čtyřicet vteřin. Když zbývaly čtyři kilometry, vydal se Vakoč společně s Belgičanem Wellensem stíhat špičku závodu.

„Ještě pět kilometrů před cílem jsem myslel, že je po závodě. I když jsme se dotáhli na čelo, byl závěr hodně těžký. Neměl jsem absolutně čas si vydechnout. Napadlo mě soupeře zaskočit okamžitým nástupem v místě, kde jsem vyrazil za loňským vítězstvím. Ale nedokázal jsem si vytvořit náskok," vykládal Vakoč.

Číslo si nechá

Když došlo na finiš, podlehl Italu Colbrellimu, přestože měl k ruce týmového parťáka Devenynse. „Věděl jsem, že je Colbrelli hodně rychlý a bude to těžké. Devenyns mi spurt skvěle rozjel, ale mě prostě chyběly síly. Ital byl o něco čerstvější," krčil rameny Vakoč.

Pár minut po finiši si uvědomil, že napodobil nedělní výsledek krajana Zdeňka Štybara z Roubaix. „Volali jsme si a dali jsme si za cíl, že v neděli musíme vše vylepšit," usmál se Vakoč při představě závodu Amstel Gold Race.

„Už jsme spolu řešili profil závodu a oba nás mrzí, že pořadatelé vyškrtli poslední kopec v Caubergu. Naposledy se pojede devatenáct kilometrů před cílem a dojezd tak možná bude více sedět sprinterům, ale náš tým je silný a pojedeme útočně, abychom vyhráli," ujistil Vakoč.

Zatím netuší, jak budou role v rámci stáje s dvěma českými jezdci rozdělené. „Až se pojede Valonský šíp a Lutych, budu hlavně pomáhat. Ale v neděli bych měl mít volnou ruku. Jako tři lídři pojedeme asi já, Štybar a Gilbert," předvídal čtyřiadvacetiletý rodák z Prahy, který si na památku z Brabantského šípu schoval startovní číslo. Prvně v kariéře jel totiž závod s jedničkou. „Normálně většinou číslo někomu dám, ale tentokrát jsem udělal výjimku."

Reklama

Související témata: