Hlavní obsah

Cyklistickým mistrem republiky na silnici je Kozubek

Cyklista Stanislav Kozubek z celku PSK Whirlpool se stal mistrem republiky v silničním závodu s hromadným startem. Na společném šampionátu českých a slovenských jezdců v Myjavě dnes po 200 kilometrech zdolal ve spurtu slovenskou dvojici Maroš Kováč, Zoltán Remák. Čtvrté místo stačilo k zisku českého stříbra Petru Pučelíkovi ze Sparty Praha, bronz vybojoval René Andrle z PSK Whirlpool.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Start 56. ročníku Závodu Míru v Olomouci.

Článek

Na startu bylo celkem 158 jezdců, 113 z nich s českou licencí. Už v druhém z šestnácti okruhů ujela osmičlenná skupina, což však na minulých šampionátech téměř nikdy nic neznamenalo, protože rozhodující akce přicházely v podání největších favoritů až v závěru. Skupina však dobře spolupracovala, a i když z ní postupně odpadlo kvarteto slabších jezdců, Kozubek, Remák, Kováč a Pučelík stále zůstávali vpředu.

V dvanáctém okruhu měli uprchlíci náskok dvou minut před slovenskou dvojicí Martin Velits, Riška, o další dvě minuty zpět bylo šest cyklistů s obhájcem českého zlata Jánem Svoradou. V dalším kole se tito jezdci sjeli a zdálo se, že by mohli vedoucí čtveřici dostihnout, ale skupina si udržela náskok až do cíle.

V závěrečném spurtu měl nejvíce sil třináctinásobný dráhový mistr republiky a někdejší juniorský šampion v časovce Kozubek. "Určitě je to můj největší úspěch. Nepočítal jsem s tím, že nám únik vydrží až do konce, ale tři kola před koncem jsem tomu už začal věřit, protože náš náskok se nemenšil," řekl ČTK vítěz. Ve spurtu si hlídal hlavně Pučelíka. "Slovenští jezdci mi tak nevadili, ale určitě větší váhu má i to, že jsem páskou projel úplně první," dodal Kozubek.

Z druhé skupiny v závěru poodjel soupeřům Andrle a bronzem podtrhl úspěch týmu PSK Whirlpool. Ze skupiny poté nejrychleji spurtoval Hebík ze Sparty, kterému se podařilo za svá záda odsunout Svoradu.

Šampionem kategorie jezdců do 23 let se stal další cyklista PSK Whirlpool Pavel Zitta, spolu s ním vystoupili na stupně vítězů Jan Bárta z Elk Hausu Vídeň a František Klouček z Authoru Praha.

Reklama