Hlavní obsah

Slovenská vládní strana brání Sagana: Je to skandál. Tím, že je Slovák, překáží konkurentům

Bratislava

Za skandál a facku světové cyklistice označila vládní Slovenská národní strana (SNS) rozhodnutí o vyloučení Petera Sagana z Tour de France. Mistra světa se zastal i slovenský svaz cyklistiky.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Peter Sagan po čtvrté etapě Tour.

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 4. etapy Tour de France

Peter Sagan, slovenský cyklista vyloučený z Tour de France

"Skandální rozhodnutí komise rozhodčích na největším profesionálním cyklistickém závodu. Peter Sagan neměl prsty v pádu britského závodníka Marka Cavendishe. Divná rozhodnutí se dějí ve sportovním světě, který by měl být férový. Zjevně tím, že Peter je Slovák a je fenomenální cyklista, překáží mnoha konkurentům," napsala na sociální síti SNS, jejíž předseda Andrej Danko je šéfem slovenského parlamentu.

Nejde o první případ, kdy se slovenští politici zastali sportovců. V červnu premiér a předseda sociálních demokratů (Směr-SD) Robert Fico zase v dopisu vybídl prezidenta UEFA k prošetření okolností, které vedly k vyřazení slovenské fotbalové jednadvacítky v základní skupině mistrovství Evropy v Polsku.

Slovenský svaz cyklistiky poznamenal, že Saganovo vyloučení ze závodu je neuvěřitelně trestajícím rozhodnutím, které rozhodčí dosud nikdy neuplatnili během předešlých Cavendishových zákroků. "Při sledování zpomalených videí a fotosekvencí z nich cítíme nad verdiktem sboru rozhodčích letošní Tour de France jen jedno - obrovskou křivdu vůči Peterovi," uvedl slovenský svaz cyklistiky.

"Rozhodčí na Tour se museli zbláznit," napsal na svém webu list Plus jeden deň. Uvedl, že podle záběrů se Saganův loket při závěrečném spurtu v úterní etapě Cavendishe ani nedotkl.

Reklama