Hlavní obsah

Landis tvrdí, že více testosteronu má v těle přirozeně

MADRID

Vítěz Tour de France Floyd Landis tvrdí, že zvýšené množství testosteronu má v těle přirozeně. Na páteční narychlo svolané tiskové konferenci v Madridu tak vysvětlil pozitivní dopingový test, který měl po sedmnácté etapě slavného závodu.

Článek

Americký cyklista poprvé od čtvrtečního zveřejnění výsledku testu osobně předstoupil před novináře a zdůraznil, že nemá nic společného s dopingem. "Byl bych rád, aby bylo naprosto jasné, že nejsem v žádném dopingovém procesu. Žádám, aby mě nikdo nesoudil a už vůbec neodsuzoval," prohlásil.

Chce si nechat provést testy, které prokáží jeho nevinu. "Vysvětlíme světu, proč tohle není dopingový případ, ale přirozený výskyt látky v těle," řekl.

Vítězství bylo výsledkem mnohaletého tréninku

Třicetiletý závodník stáje Phonak si postěžoval na média, která přímo napsala, že je obviněný z dopingu. Trvá na tom, že triumfu na letošní Tour dosáhl jen sportovními prostředky. "Mé vítězství na Tour de France bylo jen výsledkem mnohaletého tréninku a mé naprosté oddanosti cyklistice. Byl jsem nejsilnější, zasloužil jsem si vyhrát a jsem na to hrdý," řekl důrazně.

Podezřelý cyklista doufá, že bude co nejrychleji proveden rozbor kontrolního testu, který ho teoreticky může očistit. Navíc chce, aby se výsledek bezprostředně po skončení analýzy dozvěděla i veřejnost.

Když Landise informovali o pozitivním nálezu, byl podle vlastních slov naprosto šokován. Během Tour de France prý totiž absolvoval ještě šest dalších dopingových zkoušek, které byly vždy negativní.

Žal utápěli v pivu a whisky

Už při dopolední telekonferenci Landis přiznal, že večer před klíčovou etapou měl depresi a s ostatními týmovými kolegy utápěli v hotelu žal v pivu a whisky. Na dotaz, jak může vysvětlit své neuvěřitelné sólo o den později, odvětil: "Tour má dvacet etap a každý den je k vidění nějaký neuvěřitelný výkon. Tak zkuste vysvětlit těch zbývajících devatenáct."

Landis vyhrál Tour jako třetí Američan v historii; předchozích sedm ročníků si pronajal pro svoji show Lance Armstrong, v 80. letech vévodil pelotonu Greg LeMond. Ten na dálku apeloval na rodáka z Pensylvánie, aby buď dokázal svou nevinu, nebo se zachoval čestně. "Jestli je Landis nevinný, pak musí udělat všechno pro to, aby se očistil. Jestli ale bude i druhý vzorek pozitivní, doufám, že nebude zapírat, zapírat a zapírat jako spousta sportovců před ním," řekl LeMond agentuře Reuters.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články