Hlavní obsah

Podle tisku měl Landis v těle umělý testosteron

Vítěz Tour de France Floyd Landis měl podle deníku New York Times v těle syntetický testosteron. Americký cyklista neprošel po 17. etapě slavného závodu dopingovou zkouškou, tvrdil však, že vysokou hladinu testosteronu jeho tělo produkuje při extrémní zátěži přirozenou cestou.

Článek

Newyorský list zveřejnil informaci v pondělí a odvolal se na zdroj z mezinárodní cyklistické unie UCI, dobře obeznámený s výsledky Landisova dopingového testu. Hormon dodaný zvenčí by tak svědčil proti Američanově vysvětlení.

Podle člena světové antidopingové agentury WADA Garyho Wadlera je nález syntetického testosteronu sám o sobě proviněním, které ani nevyžaduje potvrzení kontrolní zkouškou. "Je to porušení pravidel, a pokud sportovec prokáže, že na něm on sám nenesl vinu, může mu být zmírněn trest," řekl v NY Times.

Výsledek B-vzorku v sobotu

Landis v pondělí oficiálně požádal o analýzu kontrolního vzorku B, s jejíž pomocí se chce pokusit očistit své jméno. Test by měla pařížská dopingová laboratoř provést na konci tohoto týdne a podle dnešní informace UCI se cyklista dozví výsledek v sobotu dopoledne.

Třicetiletý Landis se v 17. etapě Tour vrátil díky famóznímu sólu zpět do boje o prvenství, o den dříve přitom v alpských kopcích odpadl a nabral značnou časovou ztrátu. Pokud analýza kontrolního vzorku potvrdí pozitivní výsledek, přijde o titul a dostane dvouletý zákaz startů. Vítězem Tour by se v tom případě stal Španěl Oscar Pereiro.

Podle německé televizní stanice ARD bylo u amerického cyklisty zjištěno téměř trojnásobné překročení povolené hranice testosteronu, což rovněž nasvědčuje domněnce, že se zakázaná látka do jeho těla dostala zvenku. Běžný poměr testosteronu k dalšímu hormonu epitestosteronu je asi 1:1 až 2:1, za doping se považuje překročení hranice 4:1. Landisův výsledek byl údajně 11:1.

Reklama