Hlavní obsah

Dvanáctou etapu Vuelty vyhrál Paolini, favorité se šetřili

GUADALAJARA

Stejně jako ve středu se hlavní favorité Vuelty i v dnešní dvanácté etapě šetřili, čehož využil k vítězství Ital Luca Paolini. Tři kilometry před cílem ve městě Guadalajara zaútočil z dvanáctičlenné skupinky uprchlíků a těsný náskok udržel. Hlavní pole včetně majitele zlatého trikotu Španěla Alejandra Valverdeho a jeho největších soupeřů dorazilo se ztrátou téměř devíti minut.

Článek

Paolini měl v závěru zdatného pomocníka, olympijský vítěz Paolo Bettini totiž odmítl spolupracovat s Belgičanem Bartem Dockxem a ten neměl šanci sám stáhnout ztrátu na unikajícího Paoliniho. Bettini nakonec s Dockxem o druhé místo při dojezdu do kopce ani nefinišoval a věří, že mu Paolini může na oplátku podobně pomoci zanedlouho na mistrovství světa v Salcburku.

"Ukázal jsem, že jsem pro šampionát ve vrcholné formě. Každý v úniku chtěl dnešní etapu vyhrát a já je všechny porazil. Bylo to jako jednodenní závod," řekl Paolini, jezdec týmu Liquigas, který se na tak významném závodu prosadil poprvé v kariéře.

Valverde nabíral síly na další etapy a s pomocí kolegů z týmu Caisse d'Epargne si hlídal největší soupeře. Dvanáctičlenná skupinka uprchlíků si vytvořila až jedenáctiminutový náskok, přičemž pro Valverdeho znamenal největší nebezpečí Španěl David Arroyo. Ten byl na tom v celkovém pořadí nejlépe se ztrátou 14 minut.

V pátek se peloton vydá směrem na jih a čeká ho náročný terén - sice jen tři horské prémie třetí kategorie, ale neustále zvlněný profil a celkem 180 kilometrů z Guadalajary do Cuency. Závod skončí 17. září v Madridu.

Výsledky - 12. etapa (162 km):
1. Paolini (It.) 3:35:07, 2. Dockx (Belg.), 3. Bettini (It.) oba -5, 4. Gusev (Rus.), 5. Arroyo oba -8, 6. Perez (oba Šp.) -17, 7. Eisel (Rak.), 8. Nazon (Fr.) oba -22, 9. Hässler (Něm.) -33, 10. Leukemans (Belg.) -39.
Průběžné pořadí:
1. Valverde (Šp.) 49:38:46, 2. Kašečkin (Kaz.) -27, 3. Sastre -44, 4. Gomez Marchante (oba Šp.) -56, 5. Vinokurov (Kaz.) -1:38, 6. Brajkovič (Slovin.) -2:05, 7. Di Luca (It.) -2:21, 8. Beltran (Šp.) -2:28, 9. Karpec (Rus.) -3:02, 10. Paulinho (Portug.) -3:42.

Reklama