Hlavní obsah

Boroš s Havlíkovou si dojeli pro tituly na republikovém šampionátu v cyklokrosu

Mladá Boleslav
Aktualizováno

Českým mistrem v cyklokrosu se v Mladé Boleslavi stal podruhé v kariéře Michael Boroš, který obhájil loňský titul z Hlinska. Druhý dojel Jan Nesvadba, třetí Adam Ťoupalík. V ženské kategorii dominovala Pavla Havlíková a vyjela si už pátý titul. Druhá byla Adéla Šafářová, třetí Nikola Nosková. Ze sedmnáctky startujících si cenné kovy rozdělily podle očekávaní tři největší favoritky závodu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Mistr ČR v cyklokrosu Michael Boroš v cíli.

Článek

Pětadvacetiletý Boroš potvrdil roli hlavního favorita i přesto, že se v týdnu před šampionátem potýkal se zdravotními problémy, s dalšími obtížemi se pak musel vypořádat během samotného závodu.

V předposledním kole z celkem osmi nastoupil svým soupeřům v bojích o medaile a nenechal nikoho na pochybách, že titul je ve správných rukách. Na pódiu skončil popáté v řadě. Kromě dvou prvenství má Boroš na kontě i dvě stříbra (2014 a 2016) a bronz (2015).

Havlíková triumfovala už popáté

Na trati na Štěpánce o délce 2690 metrů absolvovaly závodnice pět okruhů a dlouho se zdálo, že čtyřiatřicetiletá Havlíková si neohroženě dojede pro úspěšnou obhajobu loňského prvenství z Hlinska. I proto, že loni druhá Nosková tempu v čele závodu překvapivě nestačila.

Síly si ale naopak skvěle rozvrhla Šafářová a dvě kola před koncem Havlíkovou dostihla. Začala velká bitva o titul, který by pro Šafářovou byl první v kariéře, jež vygradoval až v cílové rovince. Zkušenější všestranná Havlíková nakonec přespurtovala svou soupeřku a mohla slavit.

Liberecká rodačka vybojovala páté domácí zlato po triumfech v letech 2008, 2009, 2013 a 2017. Šafářová si polepšila po loňském bronzu a prohodila si umístění s Noskovou, která dorazila třetí se značnou ztrátou.

Mistrovství ČR v cyklokrosu v Mladé Boleslavi:
Muži:
1. Boroš (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) 58:51,
2. Nesvadba (Expres CZ-Scott Team Kolín) -12,
3. Ťoupalík (Corendon-Circus) -26,
4. Paprstka (Expres CZ-Scott Team Kolín) -42,
5. Hekele (Stevens bikes-Emilio Sport) -1:19,
6. Vastl (N1 BMC Team) -2:06,
7. Bína (CK Kolokrám - Svijany) -2:40,
8. Jelínek (Mitas Trek) -2:44,
9. Stošek (Symbio+ CE.Energy) -2:53,
10. Hunal (ČEZ Cyklo Team Tábor) -2:59.
Ženy:
1. Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) 41:22,
2. Šafářová (Nutrend Specialized Racing) -2,
3. Nosková (Donen Vondelmolen CX-team) -1:35,
4. Mišoňová (Adastra Sokol Veltěž) -2:12,
5. Vaníčková (Uničov) -2:19,
6. Škarnitzlová (GAPP System-Cabtech MTB Racing Team) -2:41.

Reklama