Hlavní obsah

Bábek nebude obhajovat medaile na MS, má zlomenou klíční kost

Brno

Dráhový cyklista Tomáš Bábek nebude obhajovat medaile na mistrovství světa, které se uskuteční na přelomu února a března v nizozemském Apeldoornu. Třicetiletý závodník Dukly Brno si před necelými dvěma týdny zlomil při Šestidenní v Brémách klíční kost a začátek sezony musí vynechat. Loni v dubnu skončil Bábek na MS v Hong Kongu druhý v závodě na kilometr s pevným startem a třetí v keirinu.

Foto: Ivo Roháček

Mistr Evropy v keirinu Tomáš Bábek

Článek

Zranění si přivodil při pevném startu v sólové jízdě. Zhruba osmdesát metrů po startu se mu v klopení dráhy přetrhl řetěz. "Už jsem měl nějakou rychlost, do jízdy jsem dával maximální sílu. Slyšel jsem ránu, padl jsem okamžitě k zemi přímo na rameno. Hned po dopadu jsem věděl, že je to špatné," řekl Bábek novinářům na dnešní tiskové konferenci v Brně.

Řetěz nepraskl, pouze se rozpojil. Něco podobného se mu v kariéře ještě nestalo. "Dlouhou dobu se mi zranění vyhýbala. Tak něco muselo přijít," poznamenal Bábek, vítěz domácí ankety Král cyklistiky za loňský rok.

Prodělal i mononukleózu

Plánuje, že až se levá klíční kost zahojí, za měsíc by mohl začít s přípravou na kvalifikační závody pro olympijské hry. Kvalifikace začne ve druhé polovině roku, předtím chce v dubnu odletět na keirinové závody do Japonska. Za vrchol sezóny považuje mistrovství Evropy začátkem srpna v Glasgow.

Zpětně při lékařském vyšetření Bábek zároveň zjistil, že při loňském pobytu v Japonsku prodělal mononukleózu. "Nebyla to vážná forma. Ale měl jsem na začátku pobytu v Japonsku problémy s únavou. O to více jsem trénoval, nyní znám příčiny této únavy," řekl Bábek.

Jediné pozitivum na zranění vidí v tom, že si bude moci po dvou letech tvrdé přípravy odpočinout. "Bohužel mám nyní nucené volno. Chtěl jsem za měsíc v Apeldoornu bojovat o dres mistra světa a mrzí mě, že o tento start přijdu. Ale není všem dnům konec. Podobné zranění před olympiádou bych považoval za mnohem horší," dodal Bábek.

Reklama