Hlavní obsah

Cyklokrosař Van Aert má třetí titul za sebou, Boroš byl dvanáctý

Valkenburg
Aktualizováno

Belgický cyklokrosař Wout van Aert se stal potřetí za sebou mistrem světa v elitní kategorii. Nejlepší z českých reprezentantů Michael Boroš skončil ve Valkenburgu na dvanáctém místě. V průběhu závodu se úřadující mistr republiky pohyboval na páté příčce, ale nakonec se mu nepovedlo vylepšit loňskou sedmou pozici. Adam Ťoupalík skončil v závodě jezdců do 23 let čtvrtý. Zlato získal stejně jako v roce 2016 Belgičan Eli Iserbyt.

Foto: Eduarda Erben/cpa

Cyklokrosař Adam Ťoupalík.

Článek

Van Aert ovládl závod na trati plné bahna zcela suverénně. Místo očekávaného souboje s velkým rivalem Nizozemcem Mathieuem van der Poelem se třiadvacetiletý Belgičan brzy vydal k sólové jízdě, po které měl v cíli náskok dvou minut a 13 sekund. Stříbrnou medaili získal jeho krajan Michael Vanthourenhout a s bronzem se musel spokojit Van der Poel.

Domácí vítěz Světového poháru a mistr světa z roku 2015 překvapivě brzy ztratil kontakt s Van Aertem a na jeho výkonu byla znát frustrace. V závěru dokonce vypadl z medailových příček, když ho předjel Toon Aerts, ale nakonec si Van der Poel zajistil alespoň bronz. Po loňském druhém místě tak zkompletoval medailovou sbírku z mistrovství světa.

"Jestli nevyhraju, můžu se utěšovat tím, že jsem měl mimořádnou sezonu," uvedl před startem Van der Poel, který do MS vyhrál 26 závodů včetně sedmi podniků Světového poháru. Jeho výraz v cíli však svědčil o značném rozčarování.

Van Aert sice před šampionátem zvítězit "jen" osmkrát, ale hlavní závod sezony mu vyšel dokonale. Už po třech kolech vedl o minutu.

Vyhrát závod mužů třikrát po sobě dokázal jako šestý cyklokrosař v historii. Naposledy se to povedlo jeho krajanovi Rolandu Libotonovi v letech 1982 až 1984. Rekordman šampionátu Belgičan Erik de Vlaeminck vyhrál dokonce šestkrát v řadě (1968-73), titulů má celkem sedm.

Ťoupalík měl k medaili daleko

Iserbyt předloni předstihl v boji o titul o jedinou sekundu Ťoupalíka, který měl tentokrát k medaili daleko. Český reprezentant ztratil na vítězného Belgičana minutu a 25 sekund. Daleko zaostal i za stupni vítězů, od třetího Francouze Yana Grasa dělilo Ťoupalíka 50 sekund. Pro stříbro si dojel Nizozemec Joris Nieuwenhuis, který s Iserbytem prohrál o 28 sekund.

Loni Ťoupalíkovi zabránilo v obhajobě stříbrné medaile zlomené žebro, při svém posledním startu v této kategorii na světovém šampionátu dnes toužil znovu bojovat o stupně vítězů, ale celý závod k nim měl daleko.

"Je to brambora. Čtvrté místo, které nikdo nechce a bohužel zbylo na mě," citoval Ťoupalíka server cyklokros.cz. "První dvě kola jsem se hledal. S výsledkem spokojený úplně nejsem, ale jsem spokojený s tím, že jsem bojoval celý závod. Okruh byl těžký a spravedlivý, kolo od kola se to člověku zajídalo," uvedl.

Dvacetiletý Iserbyt navázal na listopadový triumf na mistrovství Evropy v Táboře. Závod naopak skončil zklamáním pro favorizovaného Brita Thomase Pidcocka. Vítěz Světového poháru a vicemistr Evropy dojel na náročné trati s úseky hlubokého bahna až patnáctý.

Mistrovství světa v cyklokrosu ve Valkenburgu (Nizozemsko)
Muži elite
1. Van Aert (Bel.) 1:09:00
2. M. Vanthourenhout (Belg.) -2:13
3. M. Van der Poel (Niz.) -2:30
4. Toon Aerts (Belg.) -3:16
5. Van der Haar (Niz.) -4:29
6. Bertolini (It.) -4:42
7. Merlier (Belg.) -4:56
8. Sweeck (Belg.) -5:21
9. Soete (Belg.) -5:30
10. Chainel (Fr.) -5:51
...12. Boroš -6:16
18. Nesvadba (ČR) -7:28
27. Paprstka (ČR) -1 kolo
49. Hekele (ČR) -3 kola.
Muži do 23 let
1. Iserbyt (Belg.) 50:54
2. Nieuwenhuis (Niz.) -28
3. Gras (Fr.) -35
4. A. Ťoupalík (ČR) -1:25
5. Thijs Aerts (Belg.) -1:44
6. Benoist (Fr.) -1:55
...38. Jelínek (ČR) -8:06
41. Schubert (ČR) -8:56
Šulc (ČR) nedokončil.

Reklama